HallássérülésKultúraLátássérülés

Akadálymentesített előadások a Centrál Színházban

Áprilistól a Manna több előadása is elérhetővé válik látás- és hallássérült nézők számára a Centrál Színház kisszínpadán.

A Manna közleménye

A Manna számára kiemelkedően fontos az esélyegyenlőség biztosítása, ezért április 7-én az Edith és Marlene, április 30-án pedig a Francia rúdugrás című előadásaink láthatóak a Centrál Színházban audio-narrátorral és jelnyelvi tolmáccsal, az AKKU Egyesülettel együttműködésben.

Májusban két további időpont kerül meghirdetésre, valamint 2017 szeptemberétől várhatóan legújabb bemutatónk, A Grönholm-módszer is bekerül a programba. Az előadás előtt érkező vakok és gyengén látók a teljes színházi élmény megtapasztalása érdekében körüljárhatják a színpadot, megtapogathatják a díszleteket és a kellékeket is.

Az audionarráció, vagyis a hangos leírás vakok és gyengénlátók számára teszi hozzáférhetővé a színházi előadásokat. Egyfajta narrációnak tekinthető a látottakról (pl. képek, helyszín, testbeszéd, arckifejezések stb.), ami a párbeszédek között hangzik el anélkül, hogy megzavarná a fontos hang- és zenei effektusokat.

A Manna előadásait a program szakmai megvalósítását biztosító AKKU – Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület – együttműködésével magas színvonalon kívánja a látás- és hallássérült közönség számára is maradéktalanul elérhetővé és élvezhetővé tenni. Az előadások – érintettek bevonásával, színház- és gyógypedagógiai-, valamint siket jelnyelvi és audionarrációs szakmai szempontok alapján kidolgozott – kulturális akadálymentesítése az érintettek, azaz látás- és hallássérült nézők számára tervezhető, választási lehetőségeket biztosító, számukra elérhető, szórakoztató és értékteremtő előadások közvetítését tűzték ki céljául.

„A Centrál Színházban az Edith és Marlene és a Francia rúdugrás lesznek az első előadások, melyek akadálymentessé válnak. Reményeink szerint a Manna előadások más színházi helyszíneken, így a Bethlen Téri Színházban vagy a Tháliában is elérhetőek lesznek a látás- és hallássérültek számára, és ki tudjuk terjeszteni ezt a kezdeményezést több népszerű előadásunkra is” – mondta Gáspár Anna, a Manna vezetője.

Az AKKU Egyesület az elmúlt évad folyamán a gyakorlatban is bizonyított szakmai tudásának köszönhetően több fővárosi, valamint vidéki színházban futó darabot tett elérhetővé látás- és hallássérült gyermekek, fiatalok és felnőtt nézők számára. A közönség számára megtervezett és lebonyolított színpadbejárások, a díszletek és jelmezek megismerésének lehetősége, valamint a színészekkel és alkotókkal történő beszélgetések olyan többletértéket képviselnek, amelyek mentén egy nagyobb lélegzetvételű, társadalmilag fontos út kezdődött meg: az eddig “láthatatlan” látás- és hallássérült közösség fokozódó aktivizálódása és sikeres meghívása a teljes magyar társadalmat megillető kulturális értékek megismerésére.

Az előadások helyszíne: Centrál Színház
1065. Budapest, Révay u. 18.
Jegyinformáció:
A helyszínen: H-P 10:00-18:00
Telefon: 06-30-963-2109, 301-2068
e-mail:

Olvasta már?