Keresik az egyetemes tervezés jó példáit!

Keresik az egyetemes tervezés jó példáit!
Megjelenés: 2018.02.06
Aktuális
Forrás: WebOrvos
Fotó: Illusztráció

Az egyetemes tervezési mód olyan épített környezetet, termékeket, szolgáltatásokat és alkalmazásokat hoz létre, amelyek nemre, korra, fogyatékosságra, termetre tekintet nélkül mindenki számára egyaránt használhatóak.

Az MBE ETIKK támogatást nyert az egyetemes tervezés megismertetésére, terjesztésére a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) pályázatán. A projekt keretében előadásokra, érzékenyítő tréningekre kerül sor, online tananyag készül a BME hallgatóinak és egy online kiadványban, példatárban megjelennek majd az egyetemes tervezés hazai jó példái is. Utóbbihoz az egyesület pályázatot írt ki - írta közleményében a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete.

Az online kiadványban, példatárban olyan, már megvalósult munkákat szeretnének bemutatni, amelyek megfelelnek az egyetemes tervezés hét alapelvének: egyenlő használat, rugalmasság, egyszerű működtetés, könnyen érzékelhető információ, tévedés minimalizálása, minimális erőkifejtés, megfelelő hely és méret. Céljuk, hogy bemutassák: a mindenki számára történő tervezés és kivitelezés megvalósítható, egyúttal fontos eszköze a fogyatékos emberek társadalmi befogadásának.

Február 20-ig lehet pályázni az alábbiakkal:

  • olyan környezettel, mely az egyetemes tervezés elvei alapján épült meg és nem alkalmaztak speciálisan a fogyatékos személyeknek delegált műszaki megoldást. Minden, a pályázatban bemutatott környezet egy termékkel szolgálja ki a használók különböző, időben, szituációban változó igényeit, szükségleteit.
  • olyan, már megvalósult környezettel, mely az akadálymentesítés elvei alapján épült meg és speciális, a fogyatékos embereknek delegált műszaki megoldást is alkalmaz.
  • az egyetemes tervezés elvei alapján elkészült bútorral, berendezéssel, eszközzel, használati tárggyal vagy szolgáltatással (például olyan, várakozó teret berendező bútorcsoport, vagy ügyfélszolgálati pult, amely mindenki számára használható.

De pályázni lehet például olyan elektronikai berendezéssel is, amely több csatornán, egymással egyenértékűen – hallhatóan, láthatóan, érzékelhetően– biztosítja az információk elérhetőségét, vagy egy szolgáltatás használatát).

További részletek, pályázati adatlap itt található.

Tematikus hírek

Hírdetés