Kerekesszékkel tett meg több mint 5500 kilométert

Képzeld el, hogy egész életedet egy lakásban kell töltened, hogy onnan évente alig párszor jutsz ki, egyetlen kapcsolatod a külvilággal egy televízió. Aztán képzeld el, hogy mindennek hirtelen vége szakad: menekülnöd kell – és egy egy kerekesszékhez vagy láncolva.

A kurd Nujeen Mustafa Aleppóból Németországig araszolt, több mint 5500 kilométert tett meg azért, hogy új életet kezdhessen. Történetét az a brit tudósító írta meg, aki 2013-ban Malala önéletrajzi regényét is lejegyezte.

A tinédzser Nujeen Mustafa élete nagy részét szíriai otthonában töltötte, egyik legfontosabb kapcsolatát a külvilággal az a parabolaantenna jelentette, ami házuk tetején sugározta a jeleket. A televízió volt a legjobb barátja, ezen keresztül tanult meg angolul, de elképesztő történelmi és lexikális tudását is a dokumentumfilmeknek köszönheti. 

2015-ben aztán nagyot fordult vele a világ: neki is el kellett hagynia otthonát. Családjának nem volt annyi pénze, hogy valamennyien Németország felé vegyék az irányt, így a szülők úgy határoztak, ők Törökországban maradnak, két lányukat pedig továbbküldik abba a német városba, ahol bátyjuk él.

A lányok 2015 szeptemberében akkor érték el a magyar-szerb határt, amikor a kerítést kihelyezték; akkor naponta 3-4 ezer ember lépte át a határszakaszt. A kerekesszékes lányt a többi menekült maga elé tolta, abban reménykedtek, a magyarok szíve megenyhül, és kinyitják a határt. De nem így történt.

Időközben a média is felfigyelt a kerekesszékes lányra, Christina Lamb tudósító kapcsolatba is lépett vele – beszélgetéseik eredménye pedig egy könyv lett, ami részletesen leírja azt a több mint 5600 kilométert, amit Szíriától Németországig bejárt.

Az eredeti cikk teljes terjedelmében ITT OLVASHATÓ.

Tematikus hírek

Hírdetés