Érted? Hallod? Látod? Elfogadod? - Játékos érzékenyítés a Strázsa Tanyán

Érted? Hallod? Látod? Elfogadod? - Játékos érzékenyítés a Strázsa Tanyán
Megjelenés: 2015.05.27
Aktuális
Forrás: Rehabportál
Dubniczki Csilla
Fotó: Fotó: Strázsa Tanya

Németné Horváth Beáta és családja évek óta táboroztat iskolás gyerekeket a szabadszállási Strázsa Tanyán, ahol az ország különböző részeiből érkező fiatalok korosztályuknak megfelelő foglalkozások keretében ismerkedhetnek meg a vidéki élet mindennapjaival.

A jó levegőn, csodálatos környezetben a városi gyerekeknek lehetőségük van lecsendesedni, lenyugodni és olyan programokon részt venni, melyek a régi tanyavilágot eleveníti fel. Kipróbálhatják többek között a fogatozást, lovaglást, íjászatot, kenyérdagasztást, kemencés lángos- és kenyérsütést, nemezelést, állatok etetését, gondozását, emellett népi játékokban is próbára tehetik leleményességüket. Kirándulásokat tesznek a környéken a Kiskunság csodálatos tájain.

A táborok egyediségét nemcsak ez adja, hanem az is, hogy az iskolások a tanyán találkozhatnak azokkal az értelmi sérült fiatalokkal, akik alkalmanként - a részükre kidolgozott, önállóságukat segítő program kapcsán - szintén részt vesznek a foglalkozásokon, és egyes munkafolyamatokban is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek személyes megismerés útján, együtt tevékenykedve könnyebben elfogadják és tolerálják a másságot. Ebből az ötletből kiindulva az idei csoportok programjába bekerült a játékos, két órás érzékenyítő – egymás elfogadását segítő – foglalkozás is. A De juRe Alapítvány felkészítésében és munkatársának közreműködésével a gyerekek különböző szituációs, csoportos és ügyességi feladatok megoldásával betekintést nyerhetnek a látás-, hallás-, értelmi – és mozgássérült emberek életébe. A nyár folyamán 10-18 éves tanulók vesznek részt az érzékenyítő tréningen, a korosztályuknak megfelelő feladatok megoldásával.

Az első alkalommal, május 9-én egy budapesti református gimnázium 11. évfolyamos diákjai tették próbára tudásukat. A tervezett két óra helyett, három órásra sikeredett az érzékenyítő tréning, annyira nyitottak, érdeklődők voltak a fiatalok. Kivétel nélkül mind a 20 diák aktívan részt vett a feladatokban, volt bekötött szemmel párban futás, fogyatékossági csoportonként mini színdarabot írtak, amit el is játszottak, kipróbálhatták a szájról olvasási feladatokat, a szájjal írást, megtanulhattak jelnyelven néhány hétköznapi kifejezést, de a játékos próba mellett rengeteget kérdeztek, a program végén pedig elmondhatták, milyen érzés volt a fogyatékossággal élő emberek „bőrébe bújni”. Az egyik diák azt mondta, hogy a jövőben jobban fog figyelni a sérült emberekre, és segíteni fogja őket. Egy másik diák a foglalkozás végén annyit mondott, hogy most jobban megbecsüli azt, amije van.

Május 14-én harmadik osztályosok vettek részt az érzékenyítésen. A tanító néniket bevonva, együtt próbálhatták ki az érzékenyítő játékokat. Ahogy Németné Bea mondta:

- Fontosnak tartom, hogy felkészítsük, megismertessük a gyerekeket a különböző fogyatékossággal élő emberek életével, akadályaival. A hétköznapokban, iskolában egyre gyakrabban találkoznak sérült emberekkel, és nem szerencsés, ha ez a találkozás váratlanul éri őket, hiszen nincsenek felkészítve arra, hogyan kell megszólítani, segíteni a sérült embereket. A félelem és az előítélet leküzdésének kiváló eszközei a közösen végzett játékok, hétköznapi életből vett szituációs gyakorlatok és az esetmegbeszélések. Az átélt élmények hatására reméljük, hogy a tanárok és gyerekek a jövőben sokkal befogadóbbá, toleránsabbá válnak sérült embertársaikkal szemben. A nyár folyamán még 10-15 csoport vesz részt az érzékenyítő programon, legközelebb május 28-án.

- Olvashattunk már a Strázsapróbáról is. Erre folyamatosan lehet jelentkezni?

- Igen, a programra egész évben folyamatosan lehet jelentkezni. A Strázsapróba vezetői várják azokat az önellátásra képes, enyhe- vagy középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő fiatalok jelentkezését, akik szívesen bekapcsolódnának a programba, hogy barátokat szerezzenek, önállósodjanak és otthonosan mozogjanak egy olyan családias, el- és befogadó közegben, ahol a későbbiekben akár átmeneti jelleggel, akár hosszú távon otthonra lelhetnek. 

Elérhetőségek, további információ:

E-mail: strazsa.szoc.szov[@]gmail.com
Telefon: 20/368-5215. 20/3684999
Honlap: www.strazsatanya.com
Facebook: https://www.facebook.com/strazsa.tanya

Tematikus hírek

Hírdetés