Az ÉFOÉSZ Önérvényesítő csoportja a Topház Speciális Otthon intézkedési tervéről

Az ÉFOÉSZ Önérvényesítő csoportja a Topház Speciális Otthon intézkedési tervéről
Megjelenés: 2017.06.22
Aktuális
Forrás: Rehabportál
Az ÉFOÉSZ Központ Önérvényesítő Csoportja

Az ÉFOÉSZ Központ Önérvényesítő Csoportja Budapesten alakult 2016 ban. A csoport összesen 10 fő értelmi fogyatékossággal élő személyből áll, akik közül 2 fő a csoport segítőjeként dolgozik.

A csoport találkozóin leginkább a jogaikról esik szó. Együtt tanulnak például az ENSZ Egyezményről és az intézetek kiváltásáról. Az értelmi fogyatékossággal élő emberek nem mindig tudják érvényesíteni a jogaikat. Ez azért van, mert vagy nem jutnak hozzá a szükséges információkhoz, vagy esetleg a környezetük akadályozza őket ebben. Az önérvényesítés azért fontos, hogy ki tudjanak állni a saját és társaik érdekeiért.

A gödi Topházban történtekről többször is szó esett a csoportban. A hír mindenkit lesújtott. Megnézték azt a tervet is, ami a vizsgálat után készült. Az intézkedési tervben többek között szerepel a dolgozók képzése és az épület fejlesztése. Kimaradt viszont, hogy a lakók hogyan fogják feldolgozni az őket ért sérelmeket. A lakóknak rendszeresen kellene találkozniuk valakivel, aki a jogaikat védi.

Kérdésként felmerült, hogy a tervben, a korlátozó intézkedéseknél milyen hivatalos gyógyászati segédeszközök használatára gondoltak? Kérdés az is, hogy az új dolgozók felvételéhez honnan lesz több forrás?

Fontosnak tartják, hogy az összes intézetet vizsgálni kellene. Fontos lenne a folyamatos ellenőrzés, civil szervezetek és érdekvédők bevonásával. Természetesen nem mindenhol fordulnak elő ilyen szörnyűségek. Viszont nem is a Topház az egyedüli ilyen intézet. Hiszen ezekben sok fogyatékossággal élő személyt látnak el, összezsúfolva. Gyakran kevés dolgozóval és kevés pénzből. Legtöbbször a települések szélén, másoktól elzárva működnek. 

Ezért is fontos az intézmények bezárása. Helyettük támogatott lakhatást kell létrehozni és a fogyatékossággal élő személyek saját döntéseit támogatni.  Ezen kívül fontos, hogy a lakók megkapják a megfelelő felkészítést az önálló életvitelre és az önérvényesítésre.

Tematikus hírek

Hírdetés