521 hivatásos négylábú segít az országban

Segítőkutyák vették át a terepet múlt héten a vásárhelyi Aranyossy-iskolában: a terápiás kutyák országos ügyességi versenye kívülről valójában nem is tűnt valódi versengésnek – írja a délmagyar.hu. 

Magyarországon jelenleg hatféle segítőkutya dolgozik. A márciusi adatok szerint nyolc hallássegítő, 21 mozgássérült-segítő, egy rohamjelző, 28 személyi segítő, valamint 158 vakvezető és 305 terápiás kutyát tartanak nyilván. Külföldön is egyéb segítő munkákra is előszeretettel alkalmazzák őket: van például gyászterápiás, fogorvosi stresszoldó vagy olvasást segítő kutya is.

Verseny ide vagy oda – itt minden volt, csak ellenségeskedés nem. Lelkes taps és szurkolás egymásnak, hiszen a cél nagyon is közös. – „Erős közösségformáló ereje van a terápiás kutyákkal való foglalkozásnak” – fogalmazott Pappné Balázs Vera, a Korinta Alapítvány Életrevalók tanodájának vezetője. – „A gyerekekre nyugtatólag hatnak, a figyelemzavaros gyerekek tanulmányi eredményei is javulnak nekik köszönhetően.”

„Értem most már a kutyák nyelvét, a kezdet kezdetén még nem annyira voltam vele tisztában, de a hosszú évek alatt ezt teljesen el lehet sajátítani. Nagyon szeretek velük foglalkozni”

– magyarázta a délmagyar.hu-nak Gácsi Mária terápiáskutya-kiképző a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola tornatermében a második Kutyafuttán. A kutyáival, Mollyval és Nalával több gyerek is szép eredményeket ért el tegnap.

„Csak most kapcsolódtam be a csapatba, de nagyon egyszerű volt együttműködni velük. Bíztunk magunkban, és jó érzés volt a kutyákkal versenyezni”

– mesélte a szintén dorozsmai Lapu Laura, aki két kategóriában is első lett.

Tematikus hírek

Hírdetés