Foglalkoztatási hírekJogszabály

2021-től megszűnik a kereseti korlát

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását ösztönzi az a törvény módosítás, amely hatályon kívül helyezi az ellátás melletti kereseti korlátra vonatkozó rendelkezéseket.

Ezzel mind a rokkantsági, mind a rehabilitációs ellátás folyósítása mellett, kereseti korlát nélkül végezhető keresőtevékenység, azaz az ellátás megmarad függetlenül attól, hogy mennyi a havi kereset összege.

Ezért 2021.január 1-től már nem kell bejelenteni a rehabilitációs hatóságnak, ha valaki a rokkantsági, vagy a rehabilitációs ellátás mellett olyan munkát vállalt, és ezzel olyan keresetre tesz szert, amely meghaladja az eddig érvényben volt kereseti összeghatárt.

A kereseti korlát eltörlése segítheti a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását, és csökkenti az ügyfelekre, munkáltatókra háruló adminisztratív terheket.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény módosításának fontos célja a köznevelésből, felsőoktatásból kikerülő sajátos nevelési igényű, illetve fogyatékossággal élő fiatalok munkába állásának segítése.

Azok a munkáltatók, akik rehabilitációs hozzájárulást fizetnek, mert az átlaglétszámukhoz viszonyítva nem alkalmaznak elegendő létszámban megváltozott munkaképességű személyt – azaz nem teljesítik a törvény szerinti kötelező 5 %-os foglalkoztatási szintet – 2021. januártól olyan munkavállalókat is beszámíthatnak a kötelező foglalkoztatási szintbe, akik

  • a tanulmányok idején szerzett szakvélemény alapján sajátos nevelési igényű, illetve fogyatékos személynek minősülő fiatalok, a 23. életévük betöltéséig,
  • rehabilitációs mentorok, aki legalább napi 4 órában mentori tevékenységet látnak el, és személyes tanácsadással segítik a munkahelyi beilleszkedést, az egyén munkavégzését, a munkahely megőrzését.

A rehabilitációs hozzájárulási fizetési kötelezettség szempontjából, a kötelező 5 %-os foglalkoztatási szint számításakor ezt a személyi kört is figyelembe lehet venni a megváltozott munkaképességű személyekhez hasonlóan.

Szabályozásra került az is, hogy amennyiben a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban részesülőnek az ellátás folyósítása alatt csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási díjat vagy örökbefogadói díjat állapítanak meg, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai ne kerüljenek megszüntetésre.

Jogszabály: Magyar Közlöny 2020. évi 285. száma
2020 évi CLXXI. törvény a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény foglalkoztatás bővítését célzó, a Gazdaságvédelmi Akciótervvel összhangban megvalósuló módosításáról

Olvasta már?