Zozó, a down-szindrómás természetfotós nem csak képei miatt különleges

Zozó, a down-szindrómás természetfotós nem csak képei miatt különleges
Megjelenés: 2016.12.29
Aktuális
Forrás: Nők Lapja Café
Pál Anna Viktória

Pölös Zoltán „Zozó” művészete kifejezi életérzését és alkotói szándékát: megmutatni a világ szépségét. Természet iránti szeretete lenyűgöző, akárcsak a fotói.

Ötéves korom óta ismerem Zozót - írja a NőkLapja Café szerzője. A nagymamám nővére, Zsuzsa néni (Vekerdy Zsuzsanna logopédus, gyógypedagógus) tanította őt írni és olvasni, ugyanúgy, ahogy engem is. Rengeteg türelemmel és az életből hozott gyakorlati példákkal tanulta meg Zozó mindazt, ami másoknak könnyű feladat. Az óra leolvasásával például úgy ismerkedett meg, hogy először egy almát vágtak négy részre, azon tanulta meg a negyedeket, ezt követően az óra számlapján. Zozó, teljes nevén Pölös Zoltán Down-szindrómával született. Apja Pölös Endre, anyja Tildy Katalin, mindketten grafikusművészek. Örökölt tehetsége és a természet iránti szeretete nagyapjától, Dr. Tildy Zoltántól ered, és az ő odaadó foglalkozása során tiszta, igaz fotóművészetté érett az évek során. A fényképezés közös érdeklődés mindkettőnk életében, ami az évek során hivatássá vált, és amiről szívesen beszélgetünk. Egy napsütéses délelőtt közös fotózásra indultunk Szegeden, én Zozót fotóztam, ő pedig a parkot.

A másnak fel sem tűnő apró részleteket veszi észre Zozó: leveleket, virágokat, ágakat és terméseket, a rajtuk játszó fényeket. Nemcsak felfigyel rájuk, a természetre nyitott lélekkel képet készít róluk. Nem kapkodja el a fotózást, miután meglát valamit, tanulmányozza, hosszú ideig komponál. A fényképezés olyan műfaj, amihez a látásmód megléte elengedhetetlen, úgy is mondhatnánk, Zozónak „jó szeme van”.

A fényképezőgépe profi eszköz – digitális, tükörreflexes gép, napellenző, zoom-objektív támogatják a technikailag megalapozott, jó felvétel elkészítésében. Számítógépes szerkesztést, képkivágásokat nem alkalmaz fotóin, azok a teljes képkockát mutatják. Még a filmes diapozitívok készítésénél szokta meg a szigorú és végleges komponálást.

(...)

Zozónak az elmúlt kilenc évben tizenegyféle természetfotós naptára jelent meg, összesen több mint 6000 példányban. Akivel közeli kapcsolatot ápol, annak személyesen viszi el a naptárat, decemberben Mikulásként kedves tanárát, Zsuzsa nénit látogatta meg.

Nagyapja a 20. századi természetfotózás és természetvédelem jelentős képviselője, elsőként fedezte fel unokája különleges képességét, és egészen kicsi korától kezdve tanította „látni”. Zozó mostani naptára az idén száz éve született nagyapa emlékére készült, címe: Természetfényképezés fényben és árnyékban.

„Neked szép?” – kérdezi mikor kezembe veszem saját példányomat. „Gyönyörű, nekem nagyon tetszik” – válaszolom. „Akkor jó” – nyugtázza, és udvariasan meghív, hogy nézzen meg a legújabb képeit. Munkáira nagyon büszke. A meghívást nem tudom visszautasítani.

Az eredeti cikk teljes terjedelmében ITT OLVASHATÓ.
Hírdetés