Vissza a hallók közé! - 10 éves a Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesülete

A cochleáris implantáció 60 éve nyújt lehetőséget azoknak a pici babáknak, gyerekeknek és felnőtteknek, akiknek valamilyen oknál fogva nem adatott meg, hogy halljanak vagy, hogy hallottak, de valami miatt elvesztették azt.

Csörög a telefon. Csiripelnek a madarak. A rádióban a legújabb slágereket hallgatjuk. Anya szólt, hogy pakolj el. Az utcán szirénázik a mentőautó. Mária néni szólt, hozz még krétát. A kutya ugat, megjöttek a vendégek.

Teljesen hétköznapi dolgok ezek. Az átlag ember számára természetes, hogy ezeket meghallja, folyamatosan tájékozódik környezetéből, kiszelektálja a felesleges információt vagy éppen jól érzi magát a hangok tengerében. De mi a helyzet azokkal, akik ezt nem tudják átélni? Akik sosem hallották még édesanyjuk hangját? Nekik milyen? Furcsa...A csend és a nehezen érthető, eltompult hangok világában nem egyszerű felnőni, sem felnőttként megállni a helyünket. 

A cochleáris implantáció 60 éve nyújt lehetőséget azoknak a pici babáknak, gyerekeknek és felnőtteknek, akiknek valamilyen oknál fogva nem adatott meg, hogy halljanak vagy, hogy hallottak, de valami miatt elvesztették azt. A cochleáris implantátum (CI) egy olyan eszköz, amely a súlyosan nagyothallók és siketek jó részének lehetőséget kínál a hallásra. A CI átveszi a károsodott belső fül funkcióját és ezáltal hallássélményhez juttatja a hallássérültet. A külvilágból érkező hangokat a fülön viselt külső egység (beszédprocesszor) felveszi, és mágneses kapcsolódás segítségével továbbítja a beültetett belső részbe, az implantátumába, mely apró elektórák segítségével szállítja az információt a hallóideghez. Mivel az elektódák közvetlenül a hallóideget stimulálják, ezért lényegtelen mekkora a halláskárosodás mértéke (szemben a hagyományos hallókészülékekkel), ugyanolyan eredményt nyújt.

A cochleáris implantáltak érdekeit a 2007-ben alapított Magyar Cocheláris Implantáltak Egyesülete (MACIE) képviseli kormányzati, klinikai és gyártói területen. A MACIE a kezdetektől fogva igyekszi mindent megtenni azért, hogy az érintettek elátása megfelelő legyen. Ezen kívül mentorszülő programot működtet és aktívan jelen van szakmai konferenciákon. 

Az egyesület október 26-án egész napos nemzetközi konferenciával ünnepli 10. jubileumát a budapesti József Attila Színházban. A konferencia fővédnőke Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár. A résztvevőknek lehetőségük lesz megismerni a 4 egyetemi klinika CI teamjét és találkozhatnak a Magyarországon elérhető forgalmazók képviselőivel. Előadást fognak tartani a szakma neves és elismert gyógypedagógusai, a magyar Védőnők Egyesületének elnöke, valamint a Helsinki Egyetem két kutatója. A konferenciát az Európai Cocheláris Implantáltak (EURO-CIU) elnökének köszöntője zárja. A konferenciáról készült részletes beszámolót hamarosan itt olvashatják.

Bővebb információ: www.macie.hu

Hírdetés