Újra terítéken az iBot fejlesztése

A Toyota újra előveszi az iBot fejlesztését. A lépcsőket is megmászni képes, motoros kerekesszék 2001-ben mutatkozott be a nagyközönségnek. Egyedi technikai megoldásaival már akkor jócskán megelőzte korát de még mai szemmel is futurisztikus látványt nyújt.

Az eszköz megalkotója az a Dean Kamen, akinek nevéhez a Segway nevű kétkerekű eszközök is kötődnek - a működési elv alapja itt is hasonló. Az iBot képes "megmászni" a lépcsőket, szemmagasságig emelni a benne ülőt és ebben az állapotban közlekedni. Vitathatatlan hasznossága ellenére az eszköz fejlesztését 2006-ban leállították, mivel magas előállítási költségéből eredő csillagászati ára (kb. 25.000 dollár) miatt úgy ítélték meg, hogy nem lesz elérhető a nagyközönség számára.

A hétvégén a Toyota bejelentette, hogy csatlakozva Kamen cégéhez, a DEKA-hoz leporolja a projektet annak kiemelt jelentősége és a mozgáskorlátozott emberek számára benne rejlő lehetőségek miatt. Közösen készítik és mutatják be az újratervezett iBot 2.0 modellt, melynek prototípusa már elkészült.

Az új iBot kisebb és könnyebb elődjénél megőrizve annak minden pozitív tulajdonságát, ahogy Kamen fogalmazott: "beleépítettük az elmúlt 15 év minden technikai vívmányát". Remélhetőleg ez az irány jelentősen mérsékli majd az eszköz árát is.

"Amint láttuk, hogy a mozgáskorlátozott emberek számára mit jelent az iBot által nyújtott rugalmasság és szabadság - melyet egyetlen ismert kerekesszék-típus sem képes megadni számukra - nem lehetett kérdés, hogy ezt a technológiát a lehető legtöbb ember számára elérhetővé kell tenni."

- fogalmaz Kamen az iBot 2.0 promóciós kisfilmjében.

A DEAK-val kötött megállapodás részeként a Toyota átveszi és beépíti az iBot-ban használt egyensúly-alapú technológiát saját eszközeibe. Elmundásuk szerint ennek elsődleges céljterülete az orvosi rehabilitáció.

Hírdetés