Szemléletváltásra van szükség a fogyatékkal élők helyzetének javításához

Mindenekelőtt szemléletváltásra van szükség a fogyatékkal élők helyzetének javításához az Együtt szerint. A párt szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: mintegy 600-700 ezer ember él tartós egészségkárosodással vagy valamilyen mértékű fogyatékkal.

Ennek ellenére csak lassan változik a hozzáállás a problémáikhoz, és gyakran épp a kormányzat hoz olyan döntéseket, amelyek azt sugallják, hogy a fogyatékkal élők szempontjai kevésbé fontosak.  Az ellenzéki párt szimbolikusnak nevezte azt, hogy a 3-as metró felújításából "spórolás miatt kihagynák a megállók egy részének akadálymentesítését, és a budai fonódó villamos is úgy készült el, hogy a megállók jelentős részénél problémát jelent a kerekesszékes fel- és leszállás".

Más területeken - folytatták - olyan, mintha "visszafele forogna az idő": egyre több városban nem engedik a mozgássérültek elektromos moped járműveit a buszokra, növekvő számú panasz érkezik amiatt is, hogy kerekesszékes, súlyosan mozgássérült embereket otthagynak a megállókban.

Az Együtt hangsúlyozta: a fogyatékkal élők intézményi ellátásra szánt az EU-s pénzek felhasználása is aggodalomra adhat okot. Ennek célja az lenne, hogy az intézményben élők közül minél több kerüljön egyéni igényeknek jobban megfelelő közösségi lakóformákba. Azonban a pályázatokkal számos olyan súlyos szakmai hiba van, ami miatt elúszhat a lehetőség.

Sokkal nagyobb mértékben kellene érdekképviseleteiket bevonni a fogyatékkel élőket érintő szakpolitikák, döntések előkészítésébe, és az állami beruházásoknál nem az akadálymentesítésnél kellene a költségmegtakarítást kezdeni - írta közleményében az ellenzéki párt.

Hírdetés