Szakmai irányelvek az autisták ellátásához

Szakmai irányelvek az autisták ellátásához
Megjelenés: 2017.03.30
Egészség
Forrás: WebOrvos

Az Autisták Országos Szövetsége és szakmai stratégiai partnerei 2015 óta tartó következetes munkájának köszönhetően megjelent a legfrissebb, bizonyítékokon alapuló egészségügyi szakmai irányelv „Az Autizmusról/Autizmus spektrum zavarokról".

Az egészségügyi szakmai irányelv a szakemberek és egyéb felhasználók döntéseit segítik, meghatározott egészségügyi környezetben. Tartalma a legjobb gyakorlatot képviseli az autista emberek ellátásában, és az irányelvben megfogalmazott ajánlások sorozata az elérhető legmagasabb szintű tudományos eredményeket, klinikai tapasztalatokat, az ellátottak szempontjait, valamint a magyar egészségügyi ellátórendszer sajátságait is figyelembe veszi, összeállítása számos külföldi ajánlás adaptációjával készült.

Az irányelv a gyermekpszichiátria, gyermekgyógyászat, pszichiátria, gyermekneurológia és neurológia, klinikai pszichológia, pszichológia, gyógypedagógia, pedagógia, szociális ellátás területén is meghatározó dokumentum, melynek konkrét célja, hogy az érintettek és családjaik ellátása- és életminősége javuljon. Kiterjed a szűrés, a diagnosztika, terápia, követés, gondozás, habilitáció/rehabilitáció folyamatára.

A dokumentum kitér az autizmus spektrumzavar fogalmára, a használt rövidítésekre, a bizonyítékok szintjére, rangsorolja a nemzetközi ajánlásokat, összegzi a hazai és külföldi szakmai irányelvekhez való kapcsolódást, ajánlásokat fogalmaz meg az alkalmazáshoz. Részletesen foglalkozik a szakirodalmi háttérrel, a felhasznált bizonyítékok erősségének, hiányosságainak leírásával, a bizonyítékok szintjének meghatározásával.

Ma már elegendő ismerettel rendelkezünk az autizmusról ahhoz, hogy biztos és megalapozott tudás birtokában minden autista személy szakszerű ellátásban részesülhessen. Az irányelv minden család és szolgáltatás számára utat mutat, hozzáférhető, hivatkozható, megalapozott érdekvédelmi szakmai dokumentum.

Az Autisták Országos Szövetsége köszönetét fejezi ki a fejlesztőcsoport tagjainak, a fejlesztő és véleményező Egészségügyi Szakmai Kollégiumi Tagozatoknak.

Hírdetés