Online társkeresés kerekesszékből

Online társkeresés kerekesszékből
Megjelenés: 2016.11.15
Aktuális
Forrás: Magyar Nemzet
Fotó: Johannes Schmitt-Tegge

Az elmúlt néhány évben eszeveszettül felpörgött a netes társkeresés, a Tinder elnevezésű mobiltelefonos alkalmazás pedig valódi forradalmat indított el. A húsvásár, illetve a lélektelen lájkvadászat mentén haladó sekélyes, az ismerkedés címszót nyomokban sem tartalmazó társkeresésnek eladott valami amennyire érdekes, annyira keserített meg már jó néhány embert.

A probléma gyökere ugyanis épp az ismerkedésben rejlik: a különféle randioldalakat, randialkalmazásokat használók első számú szívfájdalma, hogy komoly elmélyülés szinte alig lehetséges, mert mindenkinek az ujja már rántja is balra, vagy épp, ha tetszik, jobbra a profilokat.

S ha mindez nem volna elég, milyen lehet mindebbe kerekesszékkel fejest ugrani? Erről, illetve az elmúlt évek tapasztalatairól írt a Vice amerikai közéleti hírportálon hosszas élménybeszámolót egy huszonöt éves kanadai fiatalember. A vancouveri British Columbia-i Egyetem rádiójánál dolgozó Spencer Williams gyakorlatilag felsorolja mindazokat az aggályokat, amelyeket az előbb leírtunk, egyúttal abba is betekintést enged, hogy ő mint kerekesszékes miként társkeresőzik, s milyen, sokszor ki sem mondott kellemetlenségekkel kell szembesülnie.

Az első, s talán a legfontosabb szerinte az, hogy ne rejtegessünk semmit. Azaz ha egy gyerekkori betegség miatt lebénult az ember, ne próbálja meg elhitetni a másikkal, hogy ez nem így van. Teljesen őszintének kell lenni – hangsúlyozza Williams. Szerinte az állapotát már csak azért is felesleges eltitkolni, mert ugyan néhány üzenettel, vagy épp lájkkal többet kap, a randipartnernek úgyis szembesülnie kell vele, s amúgy is, milyen dolog az, hogy már az egészet ordas nagy hazugsággal indítja az ember. Williams a profilképén is így szerepel, s mint mondta, a bemutatkozásában is őszintén leírja, mi a helyzet e téren vele.

Ő is rangsorolja a társkeresőket. Saját tapasztalata szerint nagyon ritkán lehet valóban elmélyült beszélgetést folytatni egy lánnyal, és hosszan ecseteli, nagyon sokan mennyire felszínesek ezen a téren. „Ha diskurzusba kezdtem, az sosem jutott el odáig, ameddig én szerettem volna” – állítja. Igaz, azt is bevallja, hogy korábban kifejezetten az intimitás volt az elsődleges célja, ám szépen lassan eljut az ember odáig, hogy a helyett, illetve mellette egyre hangsúlyosabb lesz a személyiség megismerésének vágya. Így ma már rendesen átböngészi az adatlapokat, s minél jobban meg akarja ismerni a másikat, ám például a Tinder erre szinte alkalmatlan. Vannak persze olyanok is, mint például az OkCupid, ahol picit több idő van elmélyedni, de nem ez az általános. Williams arra is figyelmeztetett, ne várjon senki nagy dolgokat elsőre.

Mindezek ellenére a fiatalember nem átkozza el ezeket a társkeresőket. „Úgy hiszem, a Tindernek és az OkCupidnak vannak értékei. Fontos eszközök lehetnek abban, hogy a való életben nem mindig komfortosan mozgó személy bármiféle szerelemre találjon” – összegzett. Azt is tanácsolja, aki esetleg retteg a visszautasításoktól, nagyon egyszerűen le is veheti magát ezekről az oldalakról.

Hírdetés