Olimpián mérik össze tudásukat az elektronikus végtagokkal élők

Olimpián mérik össze tudásukat az elektronikus végtagokkal élők
Megjelenés: 2016.10.11
Sport
Forrás: HIRADO.hu
Fotó: Reuters/Arnd Wiegmann

Az igazi vagy a mesterséges végtagok működnek-e jobban? Erre is keresik a választ a világ első, a hét végén Zürichben kezdődött kiborg olimpiáján, ahol a korszerű, mesterséges elektronikus végtagokkal élők mérik össze tudásukat.

Míg a hagyományos olimpián és paralimpián kifejezetten tiltják az elektromos segédletek használatát, itt ezekről szól a verseny.

A mai művégtagok igen komoly technikai színvonalon vannak, karbonszálas anyagból készülnek, a mozgáshoz is kevesebb energiára van szükség. Megyeri Péter, a pécsi Műszaki és Informatikai kar adjunktusa szerint egy tudósnak mindig kihívás, hogy egyre jobb megoldásokat találjon ki.

A művégtagok esetében előfordulhat, hogy a mai tudományos lehetőségeket figyelembe véve jobb megoldást nyújtanak, mint amit a természet hosszú idő alatt megalkotott. A művégtagok – amelyek valójában már robotszerkezetek – lehet, hogy többet tudnak, mint egy emberi testrész. Megyeri Péter azt mondja: lehetnek ennek elég futurisztikus és rémisztő következményei is.

Egy tudósnak ugyanakkor óriási élmény, ha látja, hogy elképzelései, kutatása a gyakorlatban visszaigazolódik, főleg, ha sérült embereken lehet ezzel segíteni, az ő életüket lehet teljessé tenni.

Fennáll persze annak az esélye, hogy a robotok emberek elől vesznek el munkahelyeket, bizonyos folyamatokból az emberek kiszorulnak, ugyanakkor a művégtagfejlesztésnél vagy a biomérnöki kutatásoknál jöhetnek létre új munkahelyek, tette hozzá az adjunktus.

A hét végén Zürichben megkezdődött a világ első kiborg olimpiája, ahol a mesterséges elektronikus végtagokkal élők mérik össze tudásukat. Míg a hagyományos olimpián és paralimpián tiltják az elektromos segédletek használatát, itt pont erről szól a verseny.

Bár a technológia rengeteget fejlődött, az utóbbi években ismertek többek között az agyhullámmal irányított protézis-kísérletek – ilyet eddig csak tudományos-fantasztikus filmekben lehetett látni.

Egy svéd kamionsofőr is rajthoz áll, aki négy évvel ezelőtt kapott új kart, miután balesetet szenvedett. Az új karja műanyagból van, és elektródákkal kapcsolódik a testéhez. A műkart mára teljesen a saját testrészének tartja, és azt mondja, sem a munkájában, sem a magánéletében nincs különbség a korábbi életéhez képest.

Azáltal, hogy az elektródák az idegrendszeréhez kapcsolódnak, pontosan érzi, hogy amikor meg akar fogni valamit, mekkora erőt kell kifejtenie.

Vadonatúj kutatások és eredmények alapján sikerült elérni, hogy a műkart a csontokhoz, az idegekhez és az izmokhoz kötötték, a szenzorok közvetlenül az agyba juttatják el a visszajelzéseket, ezért érez a páciens kezével.

A kamionsofőr a svéd csapat résztvevőjeként neurológusokkal, mérnökökkel, számítógépes szakemberekkel indul a kiborg olimpián a karprotézises osztályban.

Az ötmillió eurós rendezvényt Zürichben, a 7600 nézőt befogadó jéghoki stadionban tartják, 25 országból 74-en indulnak, 59 különböző teamben. A teamek tagjai az indulókon kívül az orvosi, műszaki személyzet is – mintegy háromszázan.

A paralimpiától eltérően a kiborg olimpián indulók nem sportolók, hanem átlagos emberek. A verseny célja, hogy segítse a kommunikációt a tudomány és az ipar, valamint a fogyatékosok között, másrészt, hogy a közvélemény is megismerje a műszaki haladás fantasztikus eredményeit.

A következő kiborg olimpiát 2020-ban Japánban rendezik meg, hétnapos eseménysorozat lesz Tokióban az olimpiai játékokkal egy időben.

Hírdetés