Nemzetközi projekt a hallássérültek munkavállalásáért

Újabb nemzetközi sikert ért el a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért: olasz, spanyol, német konzorciumi partnerekkel dolgozhat együtt novembertől azon az ERASMUS + projekten, melynek célja a hallássérültek munkavállalásának elősegítése mentorok és munkaadók képzésével.

Ez az innovációs pályázat óriási előrelépés a hallássérültek sikeres, hosszú távú foglalkoztatásának elősegítésében és elhelyezkedési esélyeinek növelésében.

A 2020-ig tartó program lényege, hogy a munkaadók olyan kézzelfogható, gyakorlatban is alkalmazható megoldásokat sajátítsanak el a képzések során, mely megkönnyíti a hallássérültek beilleszkedését, munkahelyi inklúzióját. Elsőként azokat a munkaadókat szólítják meg, akik szívesen alkalmaznának hallássérülteket.

A képzés része a kommunikáció-fejlesztés, hiszen nemzetközi tapasztalatok bizonyítják, hogy a hallássérültek munkavállalása 90 százalékban a kommunikációs akadályok miatt hiúsul meg.

A program az IT technológián alapuló jelnyelvi, szakmai képzést és betanítást szorgalmazza, és lehetőséget ad hallássérülteket segítő mentorok képzésére is. Ilyen képzés Magyarországon nincs.

Fontos célkitűzés a munkavégzéssel párhuzamosan végzett kommunikáció-fejlesztéssel az élethosszig tartó tanulás erősítése.

Az olasz főpályázóval megvalósuló program elsősorban a fiatal generáció tagjait célozza meg, képzésben, oktatásban, IT technológiában, kommunikációban, bútor és faipari szakmákban, jártas partnerekkel együtt.

Hírdetés