Maroš Kudlík, a komáromi „spártai” hős

Maroš Kudlík, a komáromi „spártai” hős
Megjelenés: 2016.06.10
Sport
Forrás: komárom.online

Nem mindennapi teljesítményt tudhat maga mögött a Maroš Kudlík: sikeresen teljesítette a Spartan Race akadályversenyt. Ebben még nem lenne semmi meglepő, viszont a 28 éves komáromi fiatalember a sárban kúszással, falmászással, úszással tarkított versenyt fél lábbal abszolválta.

Maroš 14 évesen egy súlyos betegség következtében veszítette el fél lábát, de ma már szinte nem is törődik ezzel a hiányosságával.

Öt hónappal a verseny előtt kezdett el edzeni és a Spartan Race-en való részvétel közel fél éves erőfeszítéseinek kicsúcsosodását jelenti. „Eredetileg nem akartam én semmilyen versenyre benevezni, a barátom állt elő az ötlettel, azt mondta, megyünk, és kész. Nem is vettem őt komolyan, de ahogy elkezdtem rajta gondolkodni, egyre inkább megtetszett a dolog, ki akartam próbálni, ezért még keményebben edzettem” – árulta el Maroš.

A számítógép előtt ülve az évek során Marošra is elkezdtek rakódni a fölös kilók, testi korlátoztatása miatt azonban nem ugarhatott le hokizni vagy focizni a többiekkel. Egyre inkább azt érezte, többet kellene mozognia, hiszen már egy kisebb séta is kimerítette. Barátja vitte el őt a komáromi Black Cross Gym terembe, ahol úgy megdolgoztatta, hogy másnap az izomláztól az ágyból is alig bírt kikelni. Ugyanakkor a sportolástól nagyon jó érzése támadt, ami a folytatásra ösztönözte. „Egy kiváló crossfit edző, Erik vett szárnyai alá, elmagyarázta a technikát, tanácsokat adott, milyen gyakorlatokat végezzek, összeállította az edzéstervet. Az elsődleges célom az volt, hogy jól érezzem magam, egészséges legyek” – mondta a fiatalember. Más edzőkkel is konzultált, az egyes gyakorlatokat a lehetőségeihez igazították.

A Spartan Race verseny a küzdésről szól – miként tudja az ember legyőzni az akadályokat és önmagát. A szervezők különböző akadályokat találnak ki; amelyik versenyzőnek egyiket-másikat nem sikerül legyőznie, annak helyettesítő gyakorlatokat kell végeznie. Természetesen Maroš lehetőségei korlátozottak, de saját elvárásait túlteljesítve mindössze két akadályt kellett kihagynia és más gyakorlattal pótolni. „Az lebegett a szemem előtt, hogy épségben végég csináljam, az, hogy mennyi idő alatt, nem számított. Hatalmas öröm volt, amikor a célban nyakamba akasztották az érmet” – árulta el.

Az eredeti cikk teljes terjedelmében ITT OLVASHATÓ.