Magyar kutyákkal a rák ellen

Magyar kutyákkal a rák ellen
Megjelenés: 2017.05.03
Aktuális
Forrás: kutyabarat.hu

Még 2006-ban jelent meg az „Integrative Cancer Therapies” újságban egy tanulmány, amelyben beszámoltak arról, hogy amerikai és lengyel kutatók öt kutyát képeztek ki tüdő-, és mellrák felismerésére kilélegzett levegőminták felhasználásával.

Az általuk kiképzett kutyák a tüdőrákot 99%-ban, míg a mellrákot 88%-ban ismerték fel. Ez szerencsére itthon sincs másképp, pusztán anyagi korlátai vannak.

A Kutyák a Rák Ellen az Életért Alapítvány alapítója, Scherr Gabriella még akkoriban szintén igyekezett a kutyák orrában rejlő lehetőséget a „rákdiagnosztika” területén hasznosítani. Pár hónap alatt összegyűlt 33 különböző stádiumban lévő tüdőrákos - szövettanilag igazolt - betegtől és 40 egészséges személytől származó minta. Kezdődhetett a kísérlet.

Hazánkban az egyik vezető halálok a tüdőrák, mely kezdetben nem okoz panaszokat, nincsenek tünetei ezért általában csak későn és véletlenül veszik észre.

A kísérletben arra voltak kíváncsiak, hogy tudják-e ők is hozni az amerikai eredményeket, mert ha sikerül, akkor egy olyan alternatív diagnosztikai módszer birtokába kerülnek, mely olcsó, és segítségével lakossági szintű szűrés is megoldható. A kísérlet 2006. november elejétől 2007. április végéig tartott. A végén a magyar kutyák is 99%-ban ismerték fel a tüdőrákot.

Az elért eredmény hatására hozták létre a Kutyák a Rák Ellen az Életért Alapítványt, hogy a további munkájukat már szervezett keretek között végezhessék, de az évek során folyamatosan fel kellett függeszteni a kutatásokat az anyagi források hiánya miatt.

Az utóbbi években a betegségek diagnosztikájában egyre inkább előtérbe került az ún. biomarker (olyan kémiai anyag, mely utal bizonyos betegségek meglétére) kutatás, melynek egyik területe a kilélegzett biomarker-ek vizsgálata. A különböző betegségekkel összefüggésbe hozható kilélegzett biomarker-eket műszerekkel is vizsgálják. A tömeg-spektrométer, és a gáz-kromatográf használata nagyon költséges, velük jelenleg lakossági szintű szűrés nem végezhető. Kutatások folynak az ún. elektronikus-orr-al, de eredményesség tekintetében meg sem közelítik a kutya orrát.

Nem véletlenül köszönhetik sokan akár az életüket is a kutyáknak.

Hírdetés