Kifogásolható a fogyatékossággal élőknek címzett források felhasználása

Kifogásolható a fogyatékossággal élőknek címzett források felhasználása
Megjelenés: 2016.12.02
Aktuális
Forrás: MTI/Rehabportál

Az LMP szerint "erősen megkérdőjelezhető" módon költötték el a fogyatékossággal élők megsegítésére szolgáló európai uniós források egy részét - mondta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint az LMP azt még nem tudja, hogy pontosan hány százalékát "lopták el" a fogyatékossággal élők megsegítése "ürügyén" elköltött 19 milliárd forintos európai uniós forrásnak, de a most rendelkezésre álló adataik szerint, több mint 200 millió forint biztosan nem a fogyatékossággal élők javát szolgálta.

Hadházy Ákos közölte: a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, valamint a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. költéseit megvizsgálva az látható, hogy

"horribilis összegek" mentek el tanulmányokra, nyilvántartó szoftverekre, minőségbiztosításra, szervezetfejlesztésre, miközben a források elenyésző részét fordították csak valódi segítségnyújtásra a megváltozott munkaképességű emberek számára.

Hozzátette: az is látszik, hogy a megbízott vállalatok között sok a kormányközeli cég, illetve az olyan az üzleti tanácsadó cég, amelynek semmi köze ehhez a szférához.

Példáként hozott egy olyan programot, amelyben egy üzleti tanácsadó cég összesen 66 millió forintért, óránként 12 ezer forintért mentorált fogyatékossággal elő embereket, míg egy másik cég összesen 32 milliót, naponta 152 ezer forintot kapott minőségbiztosításra. Úgy vélte: több olyan közbeszerzés is van, ahol "kilóg a lóláb", mert például a nyertes tulajdonosa a vesztes cégnek, vagy az alibiként meghívott pályázó egy fantomcég.

Hírdetés