Gondolatvezérléssel mozgatja kezét a balesetben lebénult fiatal

Gondolatvezérléssel mozgatja kezét a balesetben lebénult fiatal
Megjelenés: 2016.04.15
Innováció
Forrás: HIRADO.HU
Nature
Fotó: Fotó: AFP

Az agyába ültetett mikrochip és a kezére csatolt izomstimuláló segítségével egy vállaitól lefelé béna amerikai fiatalember újra képes mozgatni jobb kezét és karját.

Újabb fegyvertényt ünnepelhet a tudomány a gerincvelősérültek rehabilitációjáért folytatott küzdelemben.

Az amerikai Manhassetben lévő Feinstein intézetben sikerült mozgásra bírniuk egy mind a négy végtagjára béna fiatalember jobb kezét.

A 24 éves Ian Burkhart még 19 évesen törte el a nyakát a tengeren: strandolás közben fejest ugrott egy hullámba, ami maga alá temette és egy homokpadnak csapta.

Két évvel ezelőtt különleges kísérletre vállalkozott. Agyába mikrochipet ültettek, amit egy a koponyáján lévő csatlakozó segítségével számítógéppel lehet összekötni.

A chip az agyműködést érzékeli: a közvetített adatok alapján a kutatók pontosan feltérképezték agyműködését, miközben arra kérték, gondoljon különféle egyszerű kézmozdulatokra.

Az adott feladat közben működésbe lépő agyterületek jeleit a gép „megjegyezte”, adatbázist építettek belőle. Ezután egy karra csatolható stimuláló mandzsettát készítettek, amelyet a számítógép adatai vezérelnek.

A működési elv papíron egyszerű: az alany egy mozdulatra gondol, a processzor felismeri ezt és stimulálja az izmok összehúzódását – mondta el a kutatást vezető Chad Bouton.„Első nap mikor rám tették a gépet, máris meg tudtam mozdítani a kezem. Apróság volt, bezártam és kinyitottam a tenyerem, de előtte három évig ennyire sem voltam képes” – idézi fel Burkhart.

Azóta akár heti háromszor is megfordul a laborban. Ujjait már külön is tudja mozgatni és hatféle kéz- és csuklómozdulatra képes.

A kutatócsoport most látta elérkezettnek az időt az eredmények publikálására; a tanulmány a Nature április 13-án megjelent számában olvasható.

„Mielőtt a baleset megtörtént, olyan voltam, mint a többi fiatal, sebezhetetlennek hittem magam. Aztán egy csapásra minden önállóságomat elveszítettem”

– mondta el Ian Burkhart.

Hozzátette: lábát kevésbé sajnálja, mert kerekes székben sok helyre eljut, de nagy segítség lenne, ha kezét újra használni tudná.

A rendszer egyelőre még kezdetleges, csak a laborban vethető be, és minden alkalommal újra kell kalibrálni. További hiányossága, hogy nem ad visszacsatolást, azaz Burkhart nem érzi ujjai között a megfogott tárgyakat.

Hírdetés