Gépeléséről is felismerni a Parkinson-kórost

Gépeléséről is felismerni a Parkinson-kórost
Megjelenés: 2016.10.10
Innováció
Forrás: HIRADO.hu

Kísérleti szoftver figyeli, hogy a Parkinson-kóros betegek milyen sebességgel nyomják le és engedik fel a számítógép billentyűit, amiből következtetni lehet állapotukra, sőt, akár a gyógyszerek beállításához is segítség lehet.

A Parkinson-kór ma már jelentős problémát jelent az elöregedő társadalmakban: ez az Alzheimer-kór mellett a leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség. A lassan, de megállíthatatlanul előrehaladó „reszkető bénulás” a korszerű gyógyszereknek köszönhetően évtizedekig karban tartható, de ehhez folyamatos kontrollvizsgálatok kellenek. A betegségben szenvedők ugyanakkor gyakran gyengék és kedvetlenek, nehezen kerekednek fel, hogy kivárják a sorukat a rendelőben.

Az ő életüket szeretnék megkönnyíteni az MIT egyetem kutatói, akik egy egyszerű, de annál ötletesebb módszert dolgoztak ki a Parkinson-betegek folyamatos állapotfelmérésére. A páciensek mozgásképességét az otthoni számítógépük segítségével figyelik, a billentyűzethasználatuk dinamikáját elemezve. Mivel a kór az agyban a finommozgásokért felelős központokat károsítja, az ujjak mozgása sok mindent elárul a folyamatokról.

Az MIT kutatói spanyol partnerintézetükben beteg és egészséges önkéntesek részvételével tesztelték a módszert. Az egészséges kontrollcsoport tagjai nagyjából mind egytized másodperc alatt ütöttek le egy billentyűt, míg a Parkinson-kórosoknál jelentős szórást tapasztaltak. A program néhány perc alatt elvégzi a felmérést. Ha a szoftver a további klinikai teszteken is megbízhatóan teljesít, akkor a betegek otthoni gépeire is telepíthetik. Így anélkül, hogy külön figyelmet fordítanának rá, rendszeresen küldene jelentést állapotukról a kezelőorvosnak. A személyiségi jogok védelme érdekében a program csak a billentyűnyomások jellemzőit rögzíti, a leírt szövegre nem figyel.

A kutatók elképzelhetőnek tartanak egy olyan rendszert is a jövőben, melyben az egészséges emberek is telepíthetnek hasonló programot, így a betegségüket a gép már olyan korai stádiumban jelezhetné, amikor az még semmilyen tünetet nem okoz.

Hírdetés