Fogyatékossággal élőket érintő kérdések az Országgyűlés előtt

A Biztos Kezdet Gyerekházakra, az utcai szociális munkára és a krízisközpontokra 650 millió forinttal több forrást szán a kormány jövőre az ideihez képest - derül ki az Országgyűlésnek kedden késő este benyújtott költségvetési törvényjavaslatból.

A hátrányos helyzetű gyerekeket és szüleiket segítő csaknem félszáz intézményre és a többi szolgáltatásra az idei költségvetésben 4,77 milliárd forint szerepel, míg a javaslat szerint 2017-ben 5,42 milliárd forintot fordíthat az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A fogyatékossággal élő emberek esélyegyenlőségét elősegítő programokra idén 112,6 millió, jövőre 160,1 millió forint juthat, míg az autistaotthonok, értelmi sérült és halmozottan fogyatékosokat ellátó lakóotthonok támogatására ugyanakkora összeg irányozott elő a kabinet, mint idén: 190 millió forintot.

A mozgáskorlátozottak gépkocsiszerzési és -átalakítási támogatása 50 millióval, 841 millió forintra csökken. A jelnyelvi tolmácsszolgáltatás és az elemi látásrehabilitáció támogatása változatlanul 535 millió forint lesz. 

A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram és az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. jövő évi támogatása is megegyezik az ideivel; előbbi 65 millió, utóbbi 300 millió lesz a javaslat szerint.

A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alapból családi pótlékra 316,52 milliárd forint jut, anyasági támogatásra 5,39 milliárd, gyermekgondozást segítő ellátásokra 65,58 milliárd, míg gyermeknevelési támogatásra 12,47 milliárd forint.

A szerdai napon Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kifejtette, hogy a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvény aktuális megváltoztatása átláthatóbbá teszi a számlákhoz kapcsolódó díjakat, amelyekről a kormány részletszabályokat dolgozhat ki a jövőben. A változtatás célja annak biztosítása is, hogy a szolgáltatásokhoz mindenki egyenlően férhessen hozzá, ami a fogyatékossággal élők számára biztosít előrelépést.

Szilágyi György (Jobbik) kifogásolta, hogy a fogyatékkal élők autóvásárláshoz csak akkor kapnak állami támogatást, ha hitelt is felvesznek, méghozzá a piacinál magasabb kamattal, ráadásuk csak egyetlen bankkal köthetnek szerződést.