Fogamzásgátlás, családtervezés, várandósság, szülés – akadálymentes felkészítő tanfolyam hallássérülteknek

Fogamzásgátlás, családtervezés, várandósság, szülés – akadálymentes felkészítő tanfolyam hallássérülteknek
Megjelenés: 2016.11.03
Aktuális
Forrás: Rehabportál
Dubniczki Csilla

Nemcsak babát tervező és váró, szülés előtt álló hallássérült anyukáknak szól a Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete (HARKE) októberben indított, jelnyelvi tolmácsolással kísért szülésfelkészítő tréningje, hanem azoknak a siket és nagyothalló fiataloknak, középiskolásoknak, lányoknak és fiúknak, akik szeretnének többet megtudni a korszerű fogamzásgátlási módszerekről.

A nem várt babák sokszor azért születnek meg, mert a fiatalok nincsenek felkészítve a felelősségteljes szexuális életre. Igény szerint külön fiataloknak is szervez tanácsadást az egyesület. Mecsné Fullajtár Ildikó a HARKE titkára és a tanfolyam szervezője, hallássérültként, anyaként fontosnak tartja, hogy az információk minél szélesebb körben eljussanak a családot, babát tervező hallássérültekhez. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a prevenció fontosságát.

Kiknek szól a tanfolyam?

MI a HARKE nevében, elsősorban hallássérült érdeklődőknek vagy VII. kerületi lakóknak szánjuk a tanfolyamot, de bárki számára nyitott és ingyenes, aki előzetesen regisztrál. Érdemes nemcsak a várandósoknak, hanem a lányoknak, fiúknak, középiskolásoknak is meghallgatniuk előadásainkat. Ha legalább három fő azt kérné az emailes, sms-es jelentkezési lehetőségen, hogy őket inkább a fogamzásgátlás érdekli, akkor védőnő előadónk arról is tud aktuális módszerekről beszélni, kérdésekre válaszolni. Nagyon fontos, hogy a párkapcsolatra vágyó lányok fiúk megelőzzék a nem kívánt terhességet, és ez ellen hogyan, milyen ma ajánlott módszerek vannak, ezekről is beszélgethetünk védőnőnkkel, Havasiné Ádámszki Emivel. Nem mellékes Kocsmár Mária jelnyelvi tolmács több évtizedes tapasztalata arról, hogyan mondjuk el, siketként, hogy mi a bajunk, és milyen információkat várunk a leendő orvosunknál, védőnőnél. A nőgyógyászok zöme nem ismeri a jelnyelvet, sőt a beszédet használó várandósokkal sem minden esetben türelmes. Érdemes ezért az előadásunkra mindenkinek eljönnie, akik kommunikációs nehézséggel küzdenek. Sok apró kérdést tisztázhatjuk. Emellett megtudhatják, hogy minden vizsgálatra, a szülésre is vihetik magukkal kommunikációjukat segítő ismerősüket, jelnyelvi tolmácsot vagy dúlát.

Honnan jött az ötlet?

Az ötletet én magam már megtapasztaltam élőben, amikor kisgyermeket vártunk, 1997-ben. Papás-mamás tréningen voltam már a terhesség felismerésekor, Egerben laktunk és ott. Az a meglátásom, hogy az ott elhangzott tanácsok, ismeretek a leendő kismama egészségi állapotáról, a test és a lélek változásairól, a szülés lefolyásáról, a baba lehetséges ápolásáról, neveléséről nagyon sokat segítettek nekem és férjemnek. Komolyabban vettük a védőnő, szülészorvos, bába által kezdeményezett és megadott kontroll időpontokat. Betartottam a szokásos vizsgálatokat, elmentem például a fogorvoshoz, amikor lyukas volt a fogam… Nekem a visszér okozott nagy gondot, és a hirtelen súlygyarapodásom. Szóval, be kellett tartanom a védőnő utasításait: rendszeres mozgás, megfelelő kalciumban dús táplálkozás, kevés cukortartalmú élelmiszerfogyasztás, és Balaton szelet helyett rengeteg gyümölcs. Abban az időben nem volt akadálymentes az előadás. Elől ültünk, és kértük, hogy előadónk lehetőleg ne hadarjon, hátha megértünk valamit az előadásból. Szerencsére sok képet mutattak be, kisfilmeket, a képi események világosan láttatták, miről van szó. Ez a vizuális felkészítés segítette akadálymentessé, adaptálhatóvá tenni az elhangzott információkat. Úgy érzem, a Kismama újság olvasása, és más cikkek, amiket az egri könyvtár olvasójában megtalálhatóak voltak, vezettek rá arra, hogy keressem a tanfolyamot, amit akkor szerencsére a városi kultúrházban tartottak meg. Nem voltak sokan akkor sem, városi szinten olyan öt-nyolc család látogatta a találkozókat, ami három alkalommal zajlott le. Mivel nekem veszélyeztetett terhességem volt, nem mehettem dolgozni, még székre sem állhattam fel, ezért volt időm pihenten menni férjemmel az előadásra. Így derült ki az is, hogy férjem nem fél a papás szüléstől. Láthattunk kis filmet a szülésről, élőben mutattak egy francia filmet, ahol az édesanya otthon szült, családtagjai körében. Nekem ez a tanfolyam akkor nagyon sokat segített, is innen jött az ötlet, hogy mi is megszervezzük a hallássérült kismamák, leendő anyukák – és apukák – számára ezt a tanfolyamot. Akadálymentesen, jelnyelvi tolmácsolással kísérve az előadásokat.

Mennyire van rá igény?

Igény mindig van rá, ha időben megtudják a leendő babát váró anyák, apák. Sajnos, akik dolgozni járnak, azaz az orvosuk megfelelőnek tartja egészségüket, azok a kismamák már fáradtak, és nem biztos, hogy eljönnek a tanfolyamra. Úgy érzem, irodánk, termünk mérete olyan tíz ember számára barátias, családias légkört biztosítva, lehetőség, hogy a kismamák a hallott előadások, részletek alapján megfogalmazzák kérdéseiket, elmondják félelmeiket. Addigi ismereteik alapján kérdezhetnek a védőnőtől. Próbáljuk úgy szervezni, hogy délután legyenek az előadások, és ne csak a kerületből, hanem Budapest más részeiből is eljöjjenek a siket és nagyothalló anyukák, apukák.

Miért tartja a szervezet fontosnak, hogy ilyen jellegű tanfolyamot szervezzen?

A tanfolyam ötlete nem új keletű. Már tavaly ősszel, azaz 2015 szeptember, októberben is tartottunk ilyet. Akkor is én szerveztem, akkoriban félállásban egy kultúrházban dolgoztam, Újbudán. Az előadónk, Havasiné Ádámszki Emília ingyen, azaz önkéntesként tartotta meg előadásait. Most annyiban könnyebb a dolgom, hogy az előadók díját Erzsébetváros Önkormányzata támogatja. Véleményem szerint mindig fontos a felvilágosítás, a prevenció, hogy felkészüljünk a váratlan helyzetekre, hogy jelnyelven is megkapják az érintettek azokat az információkat, amit más tréningeken nem.

Csak Budapesten vagy vidéken is lesz ilyen tréning?

Vidéken nem terveztünk tanfolyamot. Ha lenne rá igény és érdeklődő, és támogató, akkor minden további nélkül megoldható lenne a szervezés.

Kik segítik az „akadálymentes” előadásokat?

Mint említettem: Havasiné Ádámszki Emília védőnő. Neki is vannak kiskorú gyermekei, és tíz éves tapasztalata van tanácsadásban és előadások tartásában kismamák, anyák, apák számára. Kocsmár Mária senior jelnyelvi tolmács pedig segíti a könnyebb megértést, hallássérült érdeklődőknek, akik jelnyelven jobban értik az elhangzottakat. Ő volt már szüléskor hallássérült kismama mellett, egészségügyi képesítése van, szociális munkásként is dolgozott. Neki is már több évtizedes tapasztalata van gyereknevelés terén, gyermekei már felnőtt emberek

A következő alkalom 2016. november 7-én hétfőn 16.30-tól lesz a HARKE Irodában (1078 Budapest, Murányi u.57 ), amire folyamatosan várják a jelentkezőket az iroda [KUKAC] harke [PONT] hu e-mail címen vagy sms-ben: +36303700053

További információ a programról:
http://www.harke.hu/ujszulott_fogadasa___tanfolyam/

Az előadásokat a Budapest, VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata támogatja!