Az LMP szerint nem megfelelő a szociális szövetkezetek jelentős részének működése

Az LMP ezres nagyságrendben talált olyan nem működő szociális szövetkezeteket, amelyek szerintük csak az uniós források lenyúlására vagy a járulékkedvezmények jogellenes igénybevételére jöttek létre, miközben az adóhatóság mindössze tizenhat esetben tett feljelentést - hangzott el a párt csütörtöki sajtótájékoztatóján.  

Hadházy Ákos társelnök felvetette: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azért nem foglalkozik a visszásságokkal, mert kiderülhet, hogy Mengyi Rolandhoz hasonlóan más fideszes politikus is érintett a visszaélésekben, illetve több milliárdos uniós forrást nyújtottak a nem működő szervezeteknek ellenőrizetlenül.

Kijelentette: számos kérdést tettek fel a szociális szövetkezetek vizsgálatával kapcsolatban a NAV-ot felügyelő államtitkárnak, ám Tállai András nem válaszolt azokra, ezért vizsgálják annak lehetőségét, hogy hivatali visszaélés miatt feljelentik az államtitkárt.

Az LMP politikusa a visszásságokat sorolva elmondta: miközben 2013-ig mindössze 200 szociális szövetkezet létezett, 2014-ben egyetlen budaörsi könyvvizsgáló mintegy 270 ilyen társulás létrehozásában közreműködött. Ezek mindegyike feltüntette tevékenységei között a munkaerő-kölcsönzést, ami a politikus szerint arra utal, hogy a járulékon kívántak "spórolni".

Szövetkezet jött létre Mindörökké Tenisz vagy Magyar Vitorlás Szociális Szövetkezet néven, holott ezt a vállalkozási formát csak hátrányos helyzetűek segítésére lehetne alkalmazni. Egy-egy strómant 10-20 helyre is bejelentettek, pedig a törvény kimondja: szövetkezeti tag csak az lehet, aki személyesen közreműködik annak munkájában - tette hozzá.

Hadházy Ákos jelezte: feljelentést tesz az ügyben.

Szél Bernadett, az LMP másik társelnöke a tájékoztatón a szerdán nyilvánosságra hozott, a gödi fogyatékkal élők otthonában feltárt visszásságokat bemutató nemzetközi gyermekjogi vizsgálattal kapcsolatban kijelentette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az intézményfenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság végig akadályozta a civilek monitorozó munkáját, és személyesen őt is megtévesztették az otthonban uralkodó állapotokkal kapcsolatban.

Közölte: a civil vizsgálat előzményeként az Emmi megtagadta a vizsgálók belépését az otthonba, akik ezért tőle kértek segítséget, mert országgyűlési képviselőként szabad bejárása van az állami intézményekbe. Szél Bernadett tavaly novemberre kapott időpontot a látogatásra - ismertette -, ám a civileket nem engedték be vele, neki pedig egy "Patyomkin-színjátékot" adott elő az új intézményvezető, miután a korábbit - akivel időpontot egyeztetett -, felmentették.

Az LMP most megdöbbent a később elkészült vizsgálat eredményein - tette hozzá, hangsúlyozva: választ várnak Balog Zoltán minisztertől arra, indít-e a tárca vizsgálatot az intézményben, és abba - nemzetközi kötelezettségünknek megfelelően - bevonnak-e civileket.

Azt is kérdezte Szél Bernadett, mikorra tűnnek el a 200-300 fős intézmények és kerülnek az ellátottak emberi környezetbe. Hozzátette, a belügyminiszterhez is fordul, hogy megtudja: érkezett-e korábban bejelentés a rendőrségre a gödi otthonban tapasztaltak miatt. Szél Bernadett visszautasította továbbá, hogy a hatóságok "putyini mintát követve" vegzálják a CEU oktatóit.

Hírdetés