Akadálymentesített vetítéssorozat indul az Urániában

Siketek és nagyothallók számára készített speciális felirattal akadálymentesített vetítéseket indít kortárs magyar alkotásokból az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Az Összhang nevet viselő sorozat részeként szeptember 25-én elsőként Till Attila Tiszta szívvel című filmje lesz látható a fővárosi moziban.

"A polgári kormányzat számára minden ember érték" - fogalmazott a kezdeményezés keddi beharangozó sajtótájékoztatóján Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki szerint az év végéig kétheti rendszerességgel, kiemelt hétvégi időpontokban vetítéseket kínáló Összhang fontos mérföldkő, amely illeszkedik a kormány kulturális alapellátás programjába is. Hangsúlyozta: a magyar lakosság 10 százaléka - mintegy egymillió ember - küzd hallásproblémával, számukra nagy nehézséget okoz a kortárs magyar filmművészet nyomon követése. A különleges feliratozás ráadásul nem csupán a hallássérültek, hanem a magyarul tanuló külföldiek számára is segítséget jelenthet. A speciális feliratokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felkérésére az Uránia a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) közösen készítette, amelynek kiemelten fontos volt, hogy a filmekben elhangzó információ - és nem csupán a szöveg - teljes körűen megjelenjen a feliratokban is. A jó ütemezésen kívül lényeges volt a megfelelő betűforma, és az is, hogy amennyiben a szó szerinti feliratozás nem megvalósítható, az egyszerűsítés ne befolyásolja a jelentést. A sorozatot - amely mintakezdeményezésként egy országos program alapja is lehet - a minisztérium hárommillió forinttal támogatta - fűzte hozzá Hoppál Péter.

Noha a magyar törvények szerint a siketeknek és nagyothallóknak joguk van a kulturális javakhoz való hozzáféréshez, még ma is elenyésző a feliratos filmek aránya, amelyek között is messze több a külföldi, mint a magyar alkotás - mondta el Kósa Ádám, a SINOSZ elnöke, fideszes európai parlamenti képviselő. Megjegyezte: ugyanakkor példamutató, hogy Magyarországon az országos televíziócsatornák teljes műsorkínálata elérhető feliratozva.

Az Összhang célja, hogy elérhetővé tegye a mozizás és a családi programok közösségi élményét a hallássérültek számára - mondta el Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója, aki hangsúlyozta azt is: a feliratozás elvégzéséért cserébe azt kérték a filmek forgalmazóitól, hogy az akadálymentesített változatokat vigyék el a vidéki mozikba is. Mint fogalmazott, az Uránia az egyetlen állami kézben lévő moziként "a feliratos filmek Mekkája", ahol csak kivételes esetben vetítenek szinkronizált filmeket. Követendő példaként említette a németországi gyakorlatot, amely szerint minden olyan film, amelybe közpénzt fektetnek, automatikusan elkészül speciális akadálymentesített feliratozással is.

A sorozat első vetítésén a Siketek Világnapján, szeptember 25-én lesz látható Magyarország idei Oscar-nevezettje, a Tiszta szívvel az Uránia dísztermében, ahol a vetítés utáni közönségtalálkozó vendége Thuróczy Szabolcs, a film egyik szereplője lesz. Másodikként Hajdu Szabolcs Karlovy Varyban fődíjat nyert független alkotása, az Ernelláék Farkaséknál lesz látható speciális felirattal október 9-én.