Akadálymentes szakmai képzések indulnak hallássérültek számára

Akadálymentes szakmai képzések indulnak hallássérültek számára
Megjelenés: 2017.07.19
Munka
Forrás: Rehabportál
Dubniczki Csilla
Fotó: Illusztráció

Végre megvalósul a hallássérültek akadálymentes szakmai képzése Magyarországon. 12 szakmát tanulhatnak akadálymentesen, ehhez keresnek együttműködő partnereket a szervezők.

Magyarországon először indulhat egyszerre a hallássérültek, főleg siket emberek szakmai képzése és ezzel együtt akadálymentes betanításhoz szükséges tananyag fejlesztése a HORECA  (HOtel – REstarurant –CAtering, azaz hotel-szálloda-vendéglátás) szektorban. A 2019-ig tartó projekt a nemzetközi ERASMUS + program által konzorciumban valósul meg, melynek hazai partnerszervezete Lengyelország és Görögország mellett a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért. Júniusban Görögország adott otthont a harmadik projektegyeztető találkozónak, előtte Magyarországon és Lengyelországban történt mindez.

Miért van erre szükség?

Több szempontból is fontos mérföldkőnek számít ez a program.

Ha abból indulunk ki, hogy a jelenleg munkaképes siket emberek döntő többsége azért nem tud elhelyezkedni, mert az iskolában egyáltalán nem, vagy rosszul tanultak meg jelelni, hogy nem ismerik a magyar nyelv és nyelvtan szabályait, szókincsük gyenge, hogy az általános iskola után nem tudnak minőségi képzésben részt venni, mert nincs számukra akadálymentesített  szakmai képzés – akkor máris elérkeztünk a kommunikációképtelenség és ezzel az elhelyezkedés problémájához.

Megfelelő kommunikáció nélkül pedig a tanulásra sem lesznek motiváltak a hallássérültek, később pedig a munkavállalás során általában csak egyszerű betanított  munkát végezhetnek. Sokan közülük hamar feladják az álláskeresést, csökken az önbizalmuk, önértékelésük a kudarcok által, hiszen hallássérültként nem tudnak érvényesülni a munkaerő-piacon, a munkaadók pedig félnek az alkalmazásuktól. Több okból is: nincs idő és türelem, nincs elég ember a betanításukhoz. A betanítás nem akadálymentesítve történik, nincs vizuális rásegítés, nincs megfelelőn vizualizált szakmai oktatóanyag.  

Az ERASMUS + program lényege a siket emberek 12 szakmára való betanítása a szállodaiparban és a vendéglátás területén. Ennek a nemzetközi projektnek a 3 fő lépése:

 1. Munkaadóknak szóló kézikönyv elkészítése, mely bemutatja a siket emberek világát, kultúráját, szokásait, életét és a kommunikációs lehetőségeket, a munkahelyi környezet és kommunikáció akadálymentesítésének lehetőségeit.
 2. Az egyes szakmákat bemutató tananyag kidolgozása és ezeknek a jelnyelvi, feliratozott változatának elkészítése oktatóvideók formájában.
 3. A 12 szakmához tartozó szakmaspecifikus jelnyelvi szótár elkészítése.

Mindez a partnerországok nyelvén is lefordítva jelenik meg, azaz angolul, lengyelül, görögül és magyarul. Ezzel a projekttel világszerte több ezer hallássérült munkavállalónak nyílik meg a lehetőség szakmát tanulni, végzettséget szerezni és méltó munkát vállalni.

Milyen szakmákat tanulhatnak a siket emberek?

A szállodaipar és a vendéglátás területén 12 szakmát sajátíthatnak el a siket és nagyothalló munkavállalók.

Ezek a szakmák:

 • pincér-asszisztens
 • csapos asszisztens
 • barista (kávékészítő mester)
 • séf
 • kukta
 • cukrász
 • cukrász asszisztens
 • portás
 • pék
 • szobalány
 • karbantartó-asszisztens
 • kertész/medencetakarító

Minden partnerszervezet vállalta a szakmák részletes tananyagának a kidolgozását. A Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért 3 szakma tananyagát dolgozza ki: pék, szobalány és kertész- medence karbantartó

A barista, a pék tananyaga már elkészült és jelenleg fordítás alatt van, a barista szakmát bemutató videó pedig megtekinthető az alábbi linken:
https://www.facebook.com/pg/hallasserultek.munkavallalasa/posts/?ref=page_internal

Hol tartunk most?

A 2019-ig tartó projekt első lépéseként – a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért szakemberei által elkészült a Siketek a munka világában című, a siket kultúrát, a siket emberek életét, szokásait, kommunikációját, munkamorálját, akadálymentesítési lehetőségeit bemutató kézikönyv a munkaadók számára. Olyan átfogó és könnyen olvasható kézikönyv, mely minden hallássérülteket foglalkoztató munkaadónak ajánlott elolvasni. Mélyebben megérti a siketek világát és ezáltal erősíti elfogadásukat, tippeket kap a kommunikáció módjaira.

Mert ne feledjük: a hallássérültek is ugyanolyan emberek, mint mások, csupán kommunikációs akadályaik vannak. Ők is képesek tanulni, tudnak és szeretnek is dolgozni, ha ehhez megfelelő segítséget kapnak. Ez a segítség és a lehetőség az ERASMUS program által végre elérhetővé válik számukra.

Az Alapítvány július elejétől megkezdte a kézikönyv eljuttatását azoknak a jelenlegi és leendő munkaadóknak, akik a későbbiekben vállalják a hallássérültek betanítását és alkalmazását a szállodaipar és vendéglátás területén.

A vélemények, tapasztalatok begyűjtésével párhuzamosan minden partnerszervezetnél zajlik az egyes szakmák tananyagának kidolgozása, majd jövő évben a feliratozott, jelnyelvi oktatóvideókon való rögzítése.

Ez egy hatalmas lehetőség a hallássérültek hazai és nemzetközi szakmai képzése terén, és Magyarországon is, hiszen ilyen jellegű képzés még nem volt.

Az Alapítvány továbbra is várja a szállodaipar és a vendéglátás területéről az együttműködő partnerek, munkaadók jelentkezését az ország egész területéről, valamint azoknak a szakembereknek a jelentkezését, akik szívesen részt vennének ebben a programban. Facebook oldalainkon – Hallássérültek Munkavállalása és a Munka-Kör Alapítvány oldalon folyamatosan tesszük közzé a programmal kapcsolatos tájékoztatókat, videókat.

Elérhetőség:
Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 81.
Telefon: +36 1 274 2607
E-mail: munkakoralapitvany [KUKAC] t-online [PONT] hu
További információ:www.munkakoralap.hu