A sötétség, ahol nincsenek tabuk

A sötétség, ahol nincsenek tabuk
Megjelenés: 2016.02.27
Aktuális
Forrás: HIRADO.HU

Hidat képezni látók és látássérültek között – egy láthatatlan világban. Amikor elsötétedik minden és csak az érzékszerveinkre hagyatkozhatunk: a tapintásunk, a hangok és az illatok kísérnek el az utunkon. Milyen érzés kiszolgáltatottnak lenni? Mikortól áll fel a bizalom?

Kovács Margit születésétől fogva látássérült. Hat éve dolgozik a fővárosi Láthatatlan Kiállításon. Honlapunknak arról mesélt hogyan „látja” ő a látó embereket.

A kéz a lélek tükre

A legnehezebb a kiszolgáltatottságot megélni – mondta a túravezető. Egy olyan embernek, aki ehhez nincs hozzászokva, nehéz kiadni az irányítást a kezéből. Márpedig a kiállítás során, abban az egy órában, a kísérő vezet mindenkit. De ahogy kialakul a bizalom, a szorongás elmúlik. A végére pedig gyakran megváltozik a szemléletük.

Érdekes a túra végén, hogy a csoport résztvevői miként képzeltek el engem a hangom alapján. Én a kézfogásból tudom meg róluk: milyen magasak, hány évesek vagy hány kilók lehetnek. Nem feltétlenül igaz az a mondás, hogy nekünk a hallásunk sokkal fejlettebb a látásunk sérülése miatt. Nekem egy kéz sokat elmond a tulajdonosáról.

„Jé, Margit, te úgy nézel ki, mint egy ember…”

A sötétben nincsenek tabu témák - magyarázta. Mindenki mindent megkérdez, még azt is, hogyan tudunk vakon vécére menni. Volt, aki azt kérdezte tőlem, hogy mennyire érzem magam felelőtlennek látássérült létemre gyereket szülni. Hogyan veszem fel a cipőmet, öltözöm fel reggel. Miként készítek el egy vacsorát, vagy hogyan tettem tisztába a gyerekem. Fordított helyzetben én is lehet, hogy ezt kérdezném. Azok az emberek, akiknek ezek a dolgok természetesek, egyszerűen nem tudják elképzelni, hogy működik a világ a sötétben.

Minden vendégnek a sötétség okozza a legnagyobb problémát. Nem tudják elképzelni, hogy lehet ennyire sötét. Hallom, ahogy a túra elején ziháltabban veszik a levegőt, vagy érzem, ahogy izzad a tenyerük. Izgulnak, kényelmetlenül érzik magukat.

Elmondható, hogy aki eljön, érdeklődő. Nagyon különböző azonban, hogy viszonyulnak a témához, ki mennyire érzékeny rá. Volt már 93 éves látogató is. A gyerekek azok, akik a legfogékonyabbak. Egy másodikos osztály egyik tanulója, a túra végén, amikor kijöttük a sötétből és meglátott, felkiáltott: „Jé, Margit, te úgy nézel ki, mint egy ember!”.

Ha újra kezdhetném, sok mindent csinálnék másként

A kiállítás elején még nem mindenki számára egyértelmű, hogy én is látássérült vagyok. A családból egyébként nem csak én, hanem három testvérem is az, a szüleink génösszeférhetetlensége okán. A gyakorlati dolgokkal, mint a vásárlás, a főzés vagy a fizetés, nekem nincs problémám. Sok hasznos és praktikus segítség van. Például az ún. „pufifesték”, amivel például a tűzhelynél a fokokat vagy a mosógépnél a programokat lehet megjelölni. Az sokkal zavaróbb, hogy a mai társadalom a látássérülteket fogyatékosként kezeli.

Azért, ha még egyszer kezdhetném, változtatnék sok mindenen – tette hozzá. A gyerekeim nevelésénél sokat kompenzáltam a helyzetemből adódóan. Erre – most már látom – nincs szükség. Néha végiggondolom, lehetne rosszabb is: van egy lakásom, amiért megdolgoztam, két egészséges gyerekem és egy olyan munkám, amit szeretek. Vannak, akiknek ez sem adatott meg. Ehhez képest pedig mi az, hogy látássérült vagyok?

Hírdetés