A nyugdíjat is elvehetik az ápolásra szoruló idős emberektől

A nyugdíjat is elvehetik az ápolásra szoruló idős emberektől
Megjelenés: 2016.06.30
Egészség
Forrás: Népszabadság Online
Danó Anna

Sokat kell majd fizetniük az ellátásért a kórházból elbocsátott, de ápolásra szoruló idős embereknek – tudta meg a Népszabadság. Az egészségügy tízezer és a szociális ágazat ötezer ágyán szerveződik meg az a szakápolási szolgáltatás, amellyel emelt tarifáért fogják gondozni a kórházból elbocsátott, de ápolásra szoruló embereket.

A hamarosan kormány elé kerülő, a lap birtokába került jelentés szerint

az „ügyleten" az adófizetők 2,5 milliárd forintot spórolhatnak, míg a rászorulóknak többet kell majd fizetniük.

Tavaly ősszel még idén júliusra ígérte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, hogy megszabadítja az egészségügyet a szociális feladatoktól. Azokat a krónikus ápolási ágyakat, amelyeket a köznyelv elfekvőnek emleget, átadják a szociális ellátórendszernek. Így egy új típusú intézményben, az úgynevezett szakápolási otthonban láthatják el azokat, akik nem szorulnak orvosra, csak ápolóra.

A tervezet tíz pontban kér kormányzati fölhatalmazást az új intézményrendszer kialakításához, egyben megjelöli azt a 27 kórházat, amelytől ágyakat adnak át az új feladatra. Így már 2016-ban, egyelőre 4400 ággyal elindulhatnak a szakápolási otthonok. Ezekbe azok kerülhetnek, akiknek nincs szükségük 24 órás orvosi felügyeletre, de nem képesek magukat ellátni. Például a combnyaktörésből lábadozók, agyvérzésesek.

Az ellátást orvosi beutalóval lehet kérni maximum hat hónapra. Ennek letelte után felülvizsgálat dönt az esetleges hosszabbításról. Ez azonban, szemben a kórházi ellátással, már térítésidíj-köteles. A díjat még nem határozták meg, csak annyit tudni, hogy az előterjesztők a szociális otthoni tarifánál magasabbat tartanak indokoltnak.

Alapszabályként az ellátott rendszeres havi jövedelmének legfeljebb 80 százalékát lehet elvenni a szolgáltatásra. Ha ez nem fedezi a költségeket, a különbséget a hozzátartozó „átvállalhatja", vagy megterhelhetik vele a vagyonát.

(Júniusban fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, miszerint behajtható a gyerekeken az az összeg, amibe a szüleik tartása az őket ellátó intézménynek kerül.) A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a szociális otthoni elhelyezés átlagos havi 100 ezer forintjánál biztosan többet kell majd fizetni.

A fővárosi szociális otthonban élők csaknem harmada olyan, aki a havi jövedelméből most sem tudja fizetni a térítési díjat,

vidéken ez az arány sokkal rosszabb. A jelentés szerint a térítési díjak megfizetése alól első körben fölmentést kaphatnak azok, akiket a kórházakból helyeznek át a szakápolási otthonokba.

Hírdetés