„A gyerekeink kicsit olyanok, mint Tolkien tündéi” – súlyosan sérült gyerekek szülei fogtak össze

„A gyerekeink kicsit olyanok, mint Tolkien tündéi” – súlyosan sérült gyerekek szülei fogtak össze
Megjelenés: 2016.07.26
Aktuális
Forrás: Nők Lapja Café
Szalma erika
Fotó: Kováts dani

Völgyzugolyház – így nevezték el a fejlesztő- és közösségi térként megálmodott házat rákosmenti sérült gyerekek szülei, akik a gyerekek nappali foglalkoztatásán túl ambuláns fejlesztést és szakorvosi ellátást is terveznek az önkormányzati ingatlanba.

Néhány család egyesületbe szerveződve most önkénteseket toboroz, hogy önerőből megújuljon a Vanília utcai épület.

A Völgyzugolyban egy álom válhat valóra

A gyerekeink kicsit olyanok, mint Tolkien tündéi, akik különleges lények: varázslatosak, saját nyelvük van, amit csak az ért meg, aki kellő nyitottsággal fordul feléjük. Az ő birodalmuk Völgyzugoly. Egy álom válik valóra, ha itt a XVII. kerületben létrejön a Völgyzugolyház – magyarázza Somlai Zsuzsanna, az intézmény megvalósítására létrehozott Patróna Egyesület elnöke.

Két hatéves, koraszülöttként világra jött ikerfia közül Nimród halmozottan sérült. Négy hónapos kora óta epilepsziás és egy ritka fejlődési rendellenesség következtében értelmileg és mozgásában súlyosan akadályozott. Viszont édesanyja szerint önmagához képest sokat fejlődött, szociálisan is sokkal nyitottabb, érdeklődőbb, mint korábban, ugyanakkor nagy szüksége lenne a kortárs közösségre, amelyben tovább nyílhatna.

Zsuzsanna érintettsége és szervezetfejlesztésben szerzett tapasztalata okán vállalta fel a projekt vezetését. „Másfél éve folynak a tárgyalások a kerületi önkormányzattal a házbérletről. Korábban egy kisebb ingatlanról volt szó, de a kerület meggondolta magát, így azzal is sok idő elment, hogy újragondoljuk a terveinket erre a házra. Gyermekintézmény lévén az engedélyeztetések is nagyon sok időt vesznek igénybe, de most már a szerződés aláírását várjuk” – avat be Zsuzsanna, miközben bevezet a közös udvaron keresztül a házba. Nimródot babakocsiban tolja az édesapa, a kisfiú ikertestvére, Bánk is eljött, ő beszédben és virgoncságban is kompenzálja a tesót, és mindent meg akar nekünk mutatni. „Látjátok, ilyen rossz a padló” – húzza fel a linóleumot a döngölt talajról.

A speciális igények miatt nem lehet spórolni

„Az egyik legnagyobb feladat a betonozás, illetve a vizesblokk kialakítása lesz – mondja az anyuka. – Az egyesületünk másik alapító tagja, Patkó Imre elvállalta, hogy műszakilag felügyeli a munkát. Mindenki önkéntes, az anyagokat is adományokból gyűjtjük össze. Elvileg csak egyetlen szakipari munkáért, a vízszerelésért kell majd fizetnünk. Persze építésianyag-felajánlásokat még mindig várunk, csempétől a falfestékig mindenre szükség van. Szerencsére nemcsak az egyesületünkbe tartozó három család dolgozik, más, érintett családok és leendő szakemberek is besegítenek az önkéntestoborzásban. Nagyon fontos, hogy önerőből megoldjuk a felújítást, hiszen az önkormányzattal abban állapodtunk meg, hogy ötévnyi bérleti díjat írnak jóvá a renoválás fejében.”

A ház működését még a kedvező bérleti feltételek mellett is gazdasági szempontok korlátozzák: a pedagógusok bérköltségének egy része mellett a rezsivel is számolni kell, és a speciális igények miatt nem lehet spórolni bizonyos dolgokon. Például új bejáratot építenek, amelyen keresztül könnyebben és akadálymentesen juthatnak majd be a házba a sérült gyerekek.

„Mivel normatíva az újonnan létrejövő napközis ellátásra nem jár, kezdetben biztosan nem tud egész napos szolgáltatást nyújtani az intézmény” – folytatja Zsuzsanna. A házban nemcsak fejlesztő napközi, hanem ambuláns terápiák és szakorvosi ellátás is elérhető lesz a tervek szerint. Szakmai oldalról segítséget jelent, hogy a harmadik alapító tag, Rózsa Adrienne maga is DSGM szakgyógytornász. A napköziben csoportos és egyéni mozgás- és értelmi fejlesztő tevékenység folyik majd. „Úgy gondoljuk, hogy kezdetben két csoporttal indulunk, melyből az egyik heti 10-15 órát biztosítja a fejlesztést, ellátást a hét három napján, míg a másik csoport heti kétszer próbál inkább az egyéni igényekre fókuszálni. Az előzetes igényfelmérések szerint 17 család jelentkezett, de még meglátjuk, mennyien fognak tudni valóban csatlakozni. Nagyon különbözőek az igények, és sajnos sokan belefáradnak a folyamatos kudarcokba, vagy annyira beszűkülnek a lehetőségeik az évek során, hogy már nehezen mozdíthatóak a megszokottból egy új irányba.”

Az eredeti cikk teljes terjedelmében ITT OLVASHATÓ.