7 csodás ember, akinek Down-szindrómája van

7 csodás ember, akinek Down-szindrómája van
Megjelenés: 2016.11.14
Aktuális
Forrás: Nők Lapja Café
Fodor Marcsi

A Down-szindrómások pontosan ugyanolyan sokfélék, mint minden ember, ám egy dolog biztos: ha megfelelő figyelmet, segítséget és támogatást kapnak, a downos babák is szinte bármit elérhetnek. Akárcsak egészséges társaik.

1. Az éltanuló

Megan McCormick az első olyan Down-szindrómás ember, aki kitüntetéssel végezte el a főiskolát. Jelenleg épp egyetemi tanulmányain dolgozik – ha végzet,t speciális igényű gyerekeket szeretne tanítani, hogy bebizonyítsa nekik: semmi sem lehetetlen. Szülei szerint, akiknek ő a hatodik gyermeke, nincs itt semmi titok, ők mindig pontosan azt várták el a lányuktól, mint az összes testvérétől. „Soha nem a korlátokat néztük, hanem azt, milyen sok dologra képes. Ha pedig nem tudott valamit, megkerestük együtt a megoldást! Csak a kórházban estünk kicsit kétségbe, de akkor odajött hozzánk a szülésznő és azt mondta: »Miért olyan idegesek? Van már gyerekük, nem? Akkor tudják, hogyan kell felnevelni.« És igaza volt. Downos gyereket nevelni pont olyan volt, mint az összes többit. Csak még csodálatosabb.”

7 csodálatos ember - akiknek Down-szindrómájuk van

2. A hegymászó

Eli Reimer az első Down-szindrómás tinédzser, aki tíznapos megfeszített menet után elérte a  Mount Everest 5400 kilométeres magasságban fekvő alaptáborát. Erre a teljesítményre közel egy éven át készült édesapjával együtt, aki azt akarta bizonyítani, hogy a fiának nemcsak a fizikai ereje, de a nem kis kihívást igénylő koncentrálási képessége is megvan ehhez a feladathoz. Mióta visszatért, Eli a helyi középiskola sztárja, ráadásul tettével közel 100 ezer dollárnyi adományt gyűjtött egy sérülteket támogató alapítványnak.

7 csodálatos ember - akiknek Down-szindrómájuk van

3. A polgármester

Darragh McKenna az Írországban található Borrisokane nevű település polgármestere lett. A választási kampány során mind az öt induló jelöltnek az volt a feladata, hogy pénzt gyűjtsenek a város játszóterének és kis erdejének felújítására. Az öt jelölt összesen 45 ezer Fontot gyűjtött össze – ebből Darragh személyesen 22.500-at. Rengeteg jótékonysági műsort szervezett, és személyesen látogatta meg a szavazóit. Nem csoda, hogy mindenki bízik benne, hiszen már korábban is ismerte a többség, mert a 31 éves férfi évek óta jól menő kocsmát üzemeltet a városban, és hétszer szerzett aranyérmet a paralimpiai játékokon. Neki ezért könnyű elhinni: mindenre képes.

7 csodálatos ember - akiknek Down-szindrómájuk van

4. A főszereplő

Stephane Ginnsz 1995-ben, alig 12 évesen lett a Duo című film főszereplője. A film egy fiúról szól, aki beleszeret egy vele egykorú hegedűművész lányba és szeretne vele duettet előadni. Bár korábban is fel-feltűntek Down-szindrómás gyerekek és felnőttek különböző filmekben, ez az első olyan mű, amelyben maga a főszereplő downos. Persze némi családi háttere is van a filmnek, mert Ginnsz bátyja írta és rendezte, aki helyzeténél fogva nagyon is jól ismeri e genetikai rendellenesség minden oldalát. A film rengeteg díjat nyert, és mindkét fivér karrierjét elindította. Stephane most már 31 éves, a film elkészülte óta leérettségizett, és azóta is több filmben, reklámban és színdarabban szerepelt.

7 csodálatos ember - akiknek Down-szindrómájuk van

5. A szépséges modell

Valentina Guerrero alig tíz hónapos volt, amikor életében először címlapra került, méghozzá rögtön a People magazinéra. Persze nemcsak saját szépségének köszönhette a sikert. Édesanyja híres tévés műsorvezető Amerikában, aki a lánya születése utáni első sokkot kiheverve elhatározta, mindent megtesz, hogy megváltoztassa az emberek előítéleteit a Down-szindrómás emberek iránt. Facebook-oldalt hozott létre a lányának, ott mesélt arról, hogyan fejlődik, és milyen szép. Itt figyelt fel a kislányra egy spanyol divattervezőnő, aki kiválasztotta a a csöppséget egy új fürdőruhamárka arcának. Ő került a katalógus címlapjára, és még a divatshow-ban is szerepelt, igaz, zsenge kora miatt ölben vitték körbe. A gyönyörű kislány azóta hároméves lett, keresett fotómodell, és saját ruhamárkája is van, amelynek jellegzetessége, hogy minden egyes darabján szerepel a szív minta.

7 csodálatos ember - akiknek Down-szindrómájuk van

6. Az úszóbajnok

Dr. Karen Graffney az első Down-szindrómás, aki átúszta a La Manche csatornát és az amerikai Tahoe tavat, utóbbi teljesítményéről dokumentumfilm is készült. Nem volt egyszerű dolga, és nem a Down-szindróma jelentette számára a legnagyobb kihívást, inkább az extrém hideg víz és a tény, hogy bal lába születése óta sérült, és egyik lábával se tud megfelelően rúgni, így az úszáshoz minden erejét a felsőtestéből kell összehoznia. Szülei éppen lábai erősítésére vitték el úszni, és ez olyan jól sikerült, hogy érettségi után sportösztöndíjjal jutott be a Portlandi Egyetemre, ahol főiskolai végzettséget szerzett, ám eredményeit és erőfeszítéseit az intézmény díszdoktori fokozattal honorálta. Ő az egyik leghíresebb és legelismertebb Down-szindrómás ember Amerikában, akinek saját alapítványa van, amely minden évben több tucatnyi fogyatékos embert segít.

7 csodálatos ember - akiknek Down-szindrómájuk van

7. A kétdiplomás író, színész

Pablo Pineda az első Down-szindrómás, aki Európában diplomát szerzett, méghozzá mindjárt kettőt is. Az egyetemen semmiféle extra segítséget nem kapott – ugyanúgy jegyzetelt, vizsgázott, mint a csoporttársai. Híressé akkor vált, amikor a Yo tambien című filmben (magyarul Élek és szeretek címmel játszották a mozik) egy főiskolás Down-szindrómás fiút játszott, aki átlagosnál magasabb intelligenciája miatt kilóg a downos társai közül, ám nem tud beilleszkedni az egyetemi csoporttársai közé sem. Bár a film nem róla szól, az érzés nem ismeretlen számára. „Az emberek úgy bánnak a donwosokkal, mintha betegek lennének” – írja könyvében, amelyben saját életéről és tanulási nehézségeiről mesél.

7 csodálatos ember - akiknek Down-szindrómájuk van

Az eredeti cikk teljes terjedelmében ITT OLVASHATÓ.
Hírdetés