Új adatbázis készült fogyatékossággal élő emberek számára

Az információnyújtás az esélyteremtés egyik legfontosabb eleme - hangoztatta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy fogyatékossággal élőket segítő online adatbázis bemutatóján.

A Kézenfogva Alapítvány a VIII. kerületben található, fogyatékossággal élők által működtetett Nem Adom Fel Cafe & Barban mutatta be az információs pontok hálózatát, amely online adatbázisként naprakész információt nyújt a fogyatékossággal élőket gondozóknak, összekapcsolja a fogyatékos gyermekeket nevelő családokat, a helyi szervezeteket és a különböző szolgáltatásokat nyújtó intézményeket.

Czibere Károly a bemutatón úgy fogalmazott, sokszor előfordul, hogy a társadalom és a fogyatékossággal élők között falak emelkednek a "nemtudás", az információ- és a minőségi szolgáltatások hiánya miatt, pedig ezeket a falakat egyszerűen át lehetne törni. A most bemutatott adatbázis megteremti a lehetőséget a falak lebontásához - mondta. Kiemelte, alapvető cél, hogy a fogyatékossággal élőket gondozók ne maradjanak magukra a nehézségeikkel, ezért a kormány minden olyan kezdeményezést támogat, amely segíti az információhoz jutást. Közölte, különösen fontos, hogy a segítségnyújtás ne csak egy szegmensre irányuljon. Komplex, ágazatközi megközelítésre van szükség, össze kell kapcsolni a különböző ellátórendszereket - hangsúlyozta.

Farkasné Farkas Gyöngyi, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója elmondta, a különböző szociális szolgáltatókkal napi kapcsolatban van a hivatal, és már többször érkezett hozzá jelzés arról, hogy szükség lenne egy megbízható, hiteles adatokat tartalmazó adatbázisra.  Ezért 2013 óta dolgoztak azon, hogy a papíralapú nyilvántartás helyett egy központi nyilvántartás jöjjön létre, amelyben megtalálható minden jogerős működési engedéllyel rendelkező szolgáltató - tette hozzá. Elmondta, naponta átlagosan 30 ezer, fogyatékossággal élő ember veszi igénybe a szociális szolgáltatásokat, ők most a Kézenfogva Alapítvány adatbázisában több mint ezer szolgáltatást találhatnak meg.

A Kézenfogva Alapítvány a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával, tíz partnerrel hozta létre az információs pontok hálózatát. A projekthez csatlakozó partnerszervezetek a helyi kapcsolataikat használva segítenek abban, hogy a térségükben lakó, fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő családok és a szolgáltató szervezetek egymásra találjanak. Az online adatbázis információkat tartalmaz számos ellátási formáról az élet minden szakaszára vonatkozóan, kezdve a korai fejlesztéstől az iskolán át a jogi tanácsadásig és a munka világáig. Az adatbázis az info.kezenfogva.hu honlapon érhető el.

Hírdetés