Terítéken a tranzitfoglalkoztatási programok támogatása

A munkaerőhiány kezelését célzó, speciális módszereken alapuló képzési programok támogatására pályázhatnak a tervek szerint a mikro-, kis- és középvállalkozások, az összesen 5 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatásra szóló pályázati felhívás jelenleg társadalmi egyeztetésen van - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelenő, Tranzitfoglalkoztatási programok támogatása című felhívás a tartósan álláskeresők szakképzettséghez jutását és munkatapasztalat szerzését támogatja a tranzitfoglalkoztatási programok módszereire és tapasztalataira építve - fejtette ki Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a közleményben.

A tranzitfoglalkoztatási módszer lényege, hogy olyanok számára kínál speciális képzési lehetőséget, akiknek a hagyományos iskolarendszerű képzés keretei között nem sikerült alapképzettséget vagy szakképzettséget szerezni.

Az ilyen programok alapeleme a folyamatos mentorálás, pszicho-szociális támogatás, a motiváció erősítése és fenntartása. Emellett nagy hangsúlyt helyeznek az alapkészségek és a társadalmi és munkahelyi beilleszkedéshez elengedhetetlen szociális kompetenciák fejlesztésére is.

A vállalkozások várhatóan 30 millió és 150 millió forint közötti támogatást nyerhetnek el.

Hírdetés