Segítség a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermekek szüleinek

Segítség a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermekek szüleinek
Megjelenés: 2017.01.17
Aktuális
Forrás: HIRADO.hu
Fotó: MTI / Bodó Gábor

Többféle olyan állami segítséget is kaphatnak, amelyek enyhítik a gyermek ellátásának anyagai vonzatait - írta a Magyar Idők hétfői számában az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tájékoztatására hivatkozva.

Mint írják, ilyen a havi legalább 31, legfeljebb 56 ezer forintos ápolási díj, a kedvezményes utazási lehetőség vagy az emelt összegű családi pótlék. Mindemellett igényelhető közgyógyellátás, amely 12 ezer forint is lehet havonta, valamint ingyenes bölcsődei, óvodai, illetve félárú iskolai étkezés – indokolt esetben a gyermek tízéves koráig gyes is jár az őt nevelő szülőnek az emelt összegű családi pótlék mellett.

Magyarországon az utóbbi években folyamatos emelkedést mutat a sajátos nevelési igényű, azaz az sni-s gyermekek száma. Míg 2012-ben mintegy 81 ezer ilyen gyermek volt, a 2015-ös statisztika szerint számuk elérte a 86 ezret, az idei tanévet pedig ennél is több sni-s kezdte meg.

Az Emmi tájékoztatása szerint sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló, aki a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, vagy pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott. Idetartozik például a diszlexia, a diszgráfia és a kóros aktivitászavar.

Hírdetés