Mindennapi munka a paraevezésben

Mindennapi munka a paraevezésben
Megjelenés: 2017.01.19
Sport
Forrás: OrientPress

Parasportolóink – közöttük a paravezősök – kiemelkedő eredményeket értek el a Riói Olimpián, Lőrincz Krisztina evezésben a 11. helyen végzett. Az olimpiát követően az evezősök újabb célokat tűztek ki maguk elé, még többen még jobb eredményeket szeretnének elérni Európa- és világbajnokságokon, a Tokió Olimpián.

Ehhez fontos eszköz a teljesítményfelmérés, a teljesítmény számszerűsítése, folyamatos követése. A paralimpiai csapat válogatott paraevezőse, Lőrinz Krisztina, és a sportorvosi vizsgálatokat végző Matusovits Andrea a Sportorvosi Központ sportorvosával beszélt a paraevezésről, a sportorvosi mérések lényegéről és fontosságáról, és a mérést követő tanulságokról.

Mi az a paraevezés?

A paraevezés egy „fiatal” sportág, a 2008-as pekingi paralimpián szerepelt először a nyári játékok programjában. A fogyatékos emberek által űzött változat esetében a sportág adaptált változatáról beszélhetünk, az evezős hajók és a lapátok hozzáigazodnak a mozgássérült emberek igényeihez. Én a 2005-ös autóbalesetem után kényszerültem kerekesszékbe. Ezután próbáltam ki több sportágat is, például az alpesi síelést, a sílövészetet, majd néhány évvel ezelőtt evezni kezdtem. 2016-ban már kijutottam a riói paralimpiára is – mondta Lőrincz Krisztina.

A tervezhetőség az eredményes edzésmunka kulcsa

Nagyon fontosnak tartom a sportágamban az edzésmunka pontos megtervezését, ennek pedig az alapja, hogy tudjam, honnan indulok és hova tartok, és hogy pontosan kiderüljön, mely területeken van fejlesztenivalóm. Paraversenyzőként még nagyobb szükségét érzem annak, hogy egészségi állapotomat, illetve a teljesítményemet folyamatosan nyomon kövessem, és erről visszajelzést kapjak. Ahogy említettem, a paraevezés „fiatal sportág”, ezért az elérhető szakirodalom a témában kevés. Így főleg a saját tapasztalataimra, illetve a testem jelzéseire támaszkodhatok a felkészülésnél. A versenyekhez tudatosan megtervezett és szisztematikusan végrehajtott edzésmunka szükséges, de sem a szorgalom, sem a kemény edzések nem hoznak igazi eredményt akkor, ha nem azt csinálom, amit kell. A megfelelő versenyeredmény eléréséhez, az egészségi állapotomat, a terhelhetőségemet tükröző objektív adatokra van szükségem, amelyek alapján meghatározható a személyemre szabott edzésterv, a szükséges terhelés mértéke és intenzitása – tette hozzá a sportoló.

Sportorvosi vizsgálatok, objektív paraméterek

„A parasportolók esetében először laborvizsgálatokat végeztünk” – számol be a vizsgálatok menetéről Matusovits Andrea sportorvos. Ez egy nagyon fontos vizsgálat, amely segít a sportolók egészségi állapotának felmérését, és még a láthatatlan jeleket is megmutatja. A vérben előforduló eltérések ugyanis előre jelezhetik a különböző egészségkárosodásokat (trombózis, szív- és érrendszeri megbetegedések, daganatok, allergia), segítik a hormonális státusz megállapítását, illetve ezen adatok birtokában, a túledzettségre utaló előjeleket is idejében fel lehet fedezni. „Ilyen túledzettségi állapot lépett fel Lőrincz Krisztinánál is a tavalyi év elején. Ha akkor előbb tudunk erről, talán elkerülhető lett volna az a kényszerpihenő, amelyet Krisztina kénytelen volt tartani regenerálódása, illetve a megfelelő fejlődése érdekében” – osztja meg tapasztalatait a sportorvos.

Miért szükségesek a terheléses vizsgálatok?

Az elmúlt évtizedekben, az élsportban és a szabadidősportban is megnőtt a szív- és érrendszer megbetegedéseihez köthető halálesetek száma. Ennek megelőzése miatt feltétlenül fontosak a terheléses vizsgálatok, mert ezek segítségével a rejtetten előforduló szív- és érrendszeri problémák, esetleges ritmuszavarok, funkcionális eltérések megmutatkoznak. „Ilyen vizsgálatokat a paraevezősöknél is végeztünk. Ennek során speciálisan felszerelt evezőspadon dolgoztak a sportolók, melynek sima siklómozgása lehetővé tette, hogy olyan ritmusban és érzéssel mozogjanak, mintha evezős hajóban ülnének. A terhelés közben, 12 elvezetéses EKG segítségével rögzítettük a szívük működését, eközben pedig légzésteljesítményüket is nyomon követtük egy arcra vehető maszk segítségével. Ezáltal meghatároztuk a kilélegzett levegő összetételét, mennyiségét, oxigén/széndioxid tartalmát. Mértük továbbá a vér laktát szintjét. Ezek az értékek pontosan jellemzik, hogy mekkora a versenyző maximális terhelhetősége, és párhuzamosan segít érzékelés szintjén behatárolni a versenyzőnek, hogy milyen teljesítmény milyen megterhelést jelent” – tudjuk meg Matusovits Andreától.

Speciális mérések a speciális igényeknek megfelelően

A teljesítmény élettani felméréseivel, az aktuális teljesítményt jellemző élettani mutatók vizsgálatával és értékelésével fel lehet térképezni a paraevezősök aktuális állapotát, edzettségi szintjét. A visszamérések során állapotváltozásukról is képet kaphatunk. Ezek az objektív paraméterek képezhetik a továbbiakban az alapját annak a megfelelően összeállított edzéstervnek, amellyel paraevezőseink kiváló teljesítményt tudnak nyújtani a soron következő versenyeken. Ez a folyamatos nyomon követés a parasportolók számára különösen fontos, hiszen speciális egészségügyi helyzetük miatt speciális felkészülésre van szükségük, valamint az edzések és a versenyek alatt is fokozott figyelmet igényelnek.

Hírdetés