Miért veszik el a megváltozott munkaképességűek támogatását?

Korózs Lajos a megváltozott munkaképességűek támogatásának elvonását tette szóvá, értékelése szerint sokan ellátás nélkül maradtak. Kifogásolta, hogy törlik az érintetteket a munkaügyi nyilvántartásból.

A szocialista politikus szerint sokan "nem elég rokkantak" az ellátásra, és nem elég egészségesek ahhoz, hogy könnyű fizikai munkát kapjanak. A speciális foglalkoztatási program bővítését sürgette, és arról érdeklődött, kiktől veszik el az ellátásokat.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára azt felelte, hogy senkitől sem vesznek el támogatást, szemben a korábbi szocialista kormánnyal, amely 50-70 százalékkal csökkentette a fogyatékkal élőknek járó forrásokat. Mint mondta, 2010 után új szemléletet valósít meg a kabinet, 700 ezer új munkahely jött létre. Aki alkalmas arra, hogy legalább 16 órában munkába álljon, az az álláskeresők nyilvántartásában szerepel, az egészségkárosodást szenvedettek vagy ilyen gyermeket felügyelők az aktív korúak ellátásában részesülnek. Az államtitkár azt is közölte, hogy a speciális foglalkoztatási program elindult és működik.

A választ az ellenzéki politikus nem fogadta el, a Ház azonban igen, 105 igen és 24 nem szavazattal.

Hírdetés