Mi lesz a speciális nevelési igényű gyermekek oktatásával?

Mi lesz a speciális nevelési igényű gyermekek oktatásával?
Megjelenés: 2017.05.03
Aktuális

Ikotity István (LMP) felszólalásában arról érdeklődött az Országgyűlés keddi ülésnapján, hogy mi lesz a speciális nevelési igényű, fogyatékossággal élő gyermekek oktatásával.

Kérdését azzal indokolta, hogy az oktatási államtitkárság lazítana az érintett gyermekekkel foglalkozó pedagógusok foglalkoztatási követelményein, bizonyos esetekben nem lenne kötelező a gyógypedagógusi szakképzettség. Miért a feltételek lebutításával akarják kezelni a pedagógushiányt? - kérdezte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt felelte: a köznevelés rendszerében az elmúlt hat évben több mint 1300-zal növelték a gyógypedagógusi munkakörben foglalkoztatottak számát, és további fejlesztések is lesznek. Sok helyen azonban kiderült - folytatta -, hogy éveken át nem volt megfelelő az érintett gyermekek gondozása, amire választ kell adni. Ezért a napokban benyújtott törvényjavaslat szerint ha egy ágazati képzettséggel rendelkező szakember vállalja a hiányzó végzettség megszerzését, akkor taníthatja őket. Jelezte azt is, a pedagógus-életpálya és ösztöndíjak bevezetése óta másfélszeresére jelentkezett a pályára jelentkezők száma.

A választ az LMP-s képviselő nem fogadta el, ellentétben a Házzal, ahol 109-en támogatták, 30-an ellenezték.

Hírdetés