Lakásba zárva - kerekesszékkel lakótelepen

Képünk illusztráció
Megjelenés: 2016.01.29
Aktuális
Fotó: Képünk illusztráció

Nem egyedi eset, hogy rámpa hiányában kerekesszékkel szinte lehetetlen a közlekedés. Az akadálymentesítés csak közintézményeknél kötelező. A társasházaknál nehézkes az ügyintézés.

Budapest egyik legnagyobb lakótelepén, Újpest-városközpontban 24 ezren élnek. Többek között az az idős házaspár is, ahol a feleség a súlyos betegsége miatt elektromos kerekesszékbe került nemrég. A házban lévő lépcső miatt Katalin, a feleség nem tud kijutni az utcára. A lakásuk ugyan akadálymentes, de az elektromos kerekesszéket utcai használatra tervezték. Mivel pár lépésnél többre egyedül nem képes, férje segítségére szorul. Ezért, amikor orvoshoz kell menni a férfi viszi le a lépcsőn a nagyjából 25 kg-os kerekesszéket, amíg a feleség kapaszkodik a rácsokba és kézben tartja a közel 10 kg-os hordozható oxigénpalackot.

A 72 éves férj sem egészséges már, így ez a tortúra őt is kimeríti. Sürgős megoldást keresett a problémára. A feleségem hat hónapja be van zárva a lakásba – magyarázta. A ház bejáratánál lévő rámpa túl meredek, a kerekesszéket csak visszahúzó erővel lehetne leengedni.

Több hónapos kilincselés után végső elkeseredésében csörlőt készített az idős férfi, hogy segítsen feleségén. A csörlő felszerelését azonban a házkezelőség nem engedélyezte. Az M1 Esély című műsorában azt mondták azért, mert a babakocsi lehajtóra a csörlőt felszerelni baleset- és életveszélyes lenne. Szerintük ugyanis a lehajtó nem rámpa. Az idős házaspár a babakocsi lehajtó helyére rámpát szeretne, de hiába. A feleség szerint egy 18 méter hosszú, pihenőkkel tarkított betonrámpára lenne szükség, amit a számvizsgáló biztos meg is tervezett és el is készített, nagyjából egymillió forintba kerülne, de mivel nagy a betonigénye és elcsúfítaná a környezetet, elvetettek.

Az érintett ház lakóközössége nagy többségében támogatja a rámpa megépítését. 64 tulajdonosból 44-en aláírták a kérelmet nyáron, mégsem történik semmi.

Az eredeti cikk teljes terjedelmében ITT OLVASHATÓ.
Hírdetés