Kerekesszékkel a Sziget Fesztiválra

Kerekesszékkel a Sziget Fesztiválra
Megjelenés: 2016.07.31
Aktuális
Forrás: MNO
R. Kiss Kornélia
Fotó: MNO / Nagy Béla

„Jöhettek!” vagy „Gyertek!” – nem mindegy, a kettő közül melyik hozzáállás érvényesül a mozgáskorlátozottak esetén egy koncerten, klubban vagy fesztiválon. A kettő között nagy a különbség. Nemcsak az elutasítás vagy az elfogadás a kérdés, hanem az is, hogy az elfogadás mennyire aktív, segítő. Ezt szeretné előmozdítani egy új nonprofit kft., amelyet a Pető Intézet két konduktora alapított barátok, ismerősök összefogásával.

Hiába az elmúlt évtizedek érzékenyítő törekvései, sokan még ma is tanácstalanok, ha meglátnak egy mozgáskorlátozott embert. Főként ha olyan helyen botlanak egymásba, ahol nem általános a kerekes szék látványa. Ez a tanácstalanság néha egészen furcsán is megnyilvánulhat: az például általános jelenség, hogy egy bár pultja mögül nem a mozgáskorlátozott vendéget, hanem automatikusan a kísérőjét szólítják meg. Valahogy az a kép él sokakban, hogy a mozgáskorlátozott ember „önállótlan”. De az is sokszor előfordul, hogy a dolgozók vagy a többi vendég nincsenek tisztában azzal, hogyan segíthetnének. A fizikai akadálymentesítés csak az egyik oldala az akadálymentességnek, hiszen akadálymentes, kerekes székkel megközelíthető helyszínen is bármikor lehet gond.

Csángó Dániel a Mozduljunk ki! program kerekes székes szakértője vegyes tapasztalatokról számol be: Budapesten van néhány szórakozóhely, amely akadálymentes és nagyon nyitotta, de volt már olyan élménye is, hogy a biztonsági őr akadálymentes szórakozóhelyen arra kérte: használja a lépcsőt. Hiába volt hátsó bejárat lifttel, arról ő nem tudott, és nem is mutatott hajlandóságot, hogy utánajárjon. Csángó Dániel tapasztalata szerint a kerekes székes emberek általában visszahúzódnak ilyen esetekben ahelyett, hogy képviselnék az érdekeiket.

Közülük sokan nem rajonganak az ötletért, hogy nyilvános helyekre járjanak. Az önbizalomhiány, a zárkózottság és az önálló kezdeményezőkészség elvesztése nem ritka jelenség náluk. Ötvenezer kerekes székes ember él ma Magyarországon – változó, hogy ők mennyi és milyen segítségre szorulnak. Az viszont biztos, hogy a létszámukhoz képest ritkán találkozunk velük szórakozóhelyeken, fesztiválokon. Átfogó felmérés nem készült a mozgáskorlátozottak szociális, kulturális, szabadidős tevékenységéről, de a szakemberek véleménye szerint a fogyatékkal élő, illetve kerekes székes fiatalok elzártan élnek, keveset járnak kikapcsolódni, és ha mégis, akkor sem jellemző, hogy nem fogyatékos kortársaikkal tennék.

Nyilván színházra, komolyzenei koncertre, múzeumra is szükségük van a mozgáskorlátozottaknak, és fontos, hogy ezek a helyszínek is akadálymentesek és befogadók legyenek. De ezeknél a programoknál kevesebb a lehetőség kapcsolatteremtésre. A szórakozóhelyek viszont az ismerkedés terepei, könnyebb barátságokat kötni, ezért is választotta a Kalandra fel! Nonprofit Kft. első projektjének a fesztiválok, bulik látogatását.

Első állomásuk az augusztus 10-én kezdődő Sziget Fesztivál lesz. A kft. önkéntesekkel, nagyrészt a Pető Intézet szakembereivel oldja meg a szakmai támogatást: ha kell, segít a kerekes szék használatban, kommunikációs helyzetek megoldásában, az evés-ivás vagy a mosdóhasználat megszervezésében. A mozgáskorlátozottaknak általában ezek jelentenek akadályt, amely miatt a rokonok, barátok kísérete nélkül nem tudnak kimozdulni. A program szakmai vezetői maguk is konduktorok, Zsolnay Dóra és Teofilaktu Alexandra, akiknek Geller Szabolcs segített a kft.-alapításban. Egyelőre barátok, ismerősök hozzájárulásából gazdálkodnak. Szigetes programjukkal a Sziget szervezőihez pályáztak, így lehetnek jelen a fesztiválon.

Várják a jelentkezőket
A kezdeményezéshez minden olyan cég, illetve magánszemély csatlakozhat, amely, illetve aki úgy érzi, valamilyen módon tud segíteni. A nonprofit kft. a jövőben oktatást, „érzékenyítő programokat” szeretne szervezni budapesti szórakozóhelyek dolgozóinak. Emellett terveik közt szerepel egy akadálymentesített szórakozóhely-adatbázis kiépítése, és egy kortárs önkéntes segítőhálózat kialakítása. Arra is motiválnák a szórakozóhelyeket, hogy a honlapjukon tüntessék fel az akadálymentességgel kapcsolatos információkat. És várják azoknak a mozgáskorlátozott fiataloknak a jelentkezését, akik szívesen részt vennének a Sziget Fesztiválon. A www. mozduljunkki.hu holnapon online fogadják a jelentkezéseket, az ajánlat a fesztivál teljes idejére érvényes. (R. K. K.)

Hírdetés