Helyhiány a gyermekpszichiátriákon

Helyhiány a gyermekpszichiátriákon
Megjelenés: 2016.09.29
Egészség
Forrás: Magyar Nemzet
Kuslits Szonja
Fotó: Székelyhidi Balázs

A gyermekek 25-30 százaléka küszködik legalább egy pszichológiai vagy pszichiátriai súlyosságú problémával, évente több százezer gyermeket kellene kezelnie a hazánkban dolgozó maroknyi szakembernek, miközben jelenleg mindössze 130-150 ágy van a hazai gyermekpszichiátriákon – tudta meg a Magyar Nemzet.

Sok problémával küzdő gyereknek ráadásul több száz kilométert kell utaznia azért, hogy megfelelő segítséget kapjon.

Mindössze 60-80 gyermekpszichiáter dolgozik az országban, 10-12 órás munkaidőben, gyakran 24 órás telefonos készenlétben. Sokakat felőröl ez a túlfeszített munka – jelentette ki lapunknak Sófi Gyula, a Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályának főorvosa. Szerinte a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy az orvosok egyre túlterheltebbek, és nincs megfelelő utánpótlás.

Az országban élő 1,5 millió gyermek 25-30 százalékának van legalább egy pszichológiai vagy pszichiátriai súlyosságú problémája, vagyis évente 400-500 ezer gyermekkel kellene foglalkozniuk a szakembereknek. Az érintettek nagy részét az alapellátáson belül el tudják látni a pszichológusok, de így is sokan maradnak, akiknek szakorvosra lenne szükségük. Jelenleg azonban kevés a gyermekpszichiátriai osztály, mindössze 130-150 ágy van, a szám aránytalanul alacsony. Ráadásul sok családnak több száz kilométert kell(ene) utazni azért, hogy megfelelő segítséget kapjon a gyermekük, amit nem tud mindenki vállalni. Sófi Gyula szerint a megoldás az volna, ha a meglévő kapacitások mellé több, kisebb gyermekpszichiátriai osztályt létesítenének, akár csak öt-tíz ággyal. Így nem kellene olyan nagy utat vállalniuk a családoknak.

Stigmatizáltan
Annak ellenére, hogy mind többeknek lenne szükségük segítségre, gyakran egyáltalán nem jutnak el a megfelelő szakemberhez, mert pszichiáterhez fordulni a mai napig egyfajta stigmatizáltságot jelent az emberek szemében – jelentette ki lapunknak a pszichiáter.

Kiemelkedően gyakori probléma a minden huszadik gyermeket érintő figyelemzavar, de rengeteg feladatot jelent az anorexia, a drogfüggőség vagy a serdülőkori skizofrénia kezelése is.

– Egyre több önsértő gyermekkel is találkozunk, éppen ezért lenne fontos, hogy ne hanyagolják el ennek a területnek a fejlesztését. A Heim Pál Gyermekkórházban előfordulnak visszatérő esetek is, akik négy-öt kísérlet után újra és újra a mi kórházunkba kerülnek. Idejében meg kell állítani a folyamatot – hangsúlyozta a szakértő.

Tovább késik a gyermekpszichiátria és –addiktológia megfelelő állami támogatása, a tavaly beígért hatmilliárd forintot talán jövőre kaphatják meg az intézmények. Hiába áll tehát a Heim Pál-kórház Gyöngyösi úti telephelyén a felújított épület, amely otthont adhatna az új központnak, nincs forrás az infrastruktúra kiépítésére és a működtetésre. Pedig ez a központ a legsúlyosabb eseteket látná el. Kiderült az is, hogy az államtitkárság már négy alkalommal kért különböző elemzéseket, statisztikákat a szakértő gyermekpszichiáterektől, ám végül nem követték ezeket döntések a kormány részéről. – Pozitívan értékeljük, hogy az egészségügyi tárca figyelmet fordít a gyermek- és serdülőkori mentálhigiénés fejlesztésekre, épít a gyermekpszichiátriai szakma tapasztalataira. A kormány komoly összeggel érdemi változásokat is megvalósíthat, bízom benne, hogy hamarosan így lesz – mondta Sófi Gyula.