Állami segítség autistákat és a fogyatékossággal élőket ellátó civil közösségeknek

Állami segítség autistákat és a fogyatékossággal élőket ellátó civil közösségeknek
Megjelenés: 2016.06.09
Aktuális

Százkilencvenmillió forint támogatásra pályázhatnak autisták otthonait fenntartó, illetve fogyatékossággal élő embereknek bentlakásos vagy lakóotthoni ellátást nyújtó civil közösségek - jelentette be Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán a Pest megyei Ikladon.

Az államtitkár a Szederfa Otthonban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a civilek június 13-ig pályázhatnak a kiegészítő támogatásra, amely fele-fele arányban oszlik meg az autistáknak és a fogyatékkal élőknek segítő civil közösségek között.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára beszámolt arról is, hogy az Országos Fogyatékosságügyi Tanács szerdai ülésén jelezte: jövőre mintegy 40 millió forinttal emelkedik az országos fogyatékosságügyi érdek-képviseleti szervezetek támogatása. Június végén alakult meg a fogyatékosságügyi szakmai kollégium, amely a minisztérium javaslattevő, döntés-előkészítést segítő testülete - mondta Czibere Károly. A kormány célja, hogy javítsa a fogyatékossággal élő emberek életminőségét, ezért fejlesztik folyamatosan a támogató szolgáltatási rendszert, és ezért fontos, hogy a kis lakóközösségekben élők segítséget kapjanak.

Az államtitkár emlékeztetett arra: a kormány tavaly fogadta el az országos fogyatékosságügyi programot, amelyben 11 évre határozzák meg a szociális, az egészségügyi, a foglalkoztatási és a köznevelési intézkedéseket. A koncepció központi eleme a hozzáférési esélyek folyamatos javítása - tette hozzá.

A mostani pályázat nem az önkormányzati, állami, egyházi fenntartókat segíti, hanem arra fókuszál, hogy a szülői, a civil közösségek se maradjanak magukra, és a kisközösségek, kis intézmények is kapjanak lehetőséget - mondta. A kormány 2011-től biztosít folyamatos, mintegy 200 millió forintos pályázati támogatási forrást erre a célra, amelyet tavaly célzottabbá tettek, ezzel is elősegítve az intézmények biztonságos működtetését. Ezen intézményeknek nemcsak pályázati keretben kívánnak segíteni, az autistáknak fenntartott lakóotthonok normatíváját jövőre 20 százalékkal emelik, és elkötelezettek a fejlesztések folytatása mellett.

Hírdetés