A stroke nem vár, Ön se tegye!

A stroke nem vár, Ön se tegye!
Megjelenés: 2016.11.26
Egészség
Forrás: WebOrvos

Felépülés, maradandó szövődmények, szélsőséges esetben halál − ilyen kimenetelei lehetnek a stroke-nak, vagy magyarul szélütésnek.

A gyors reagálás a legfontosabb annak érdekében, hogy a betegség következtében kialakuló maradványtünetek minél enyhébbek legyenek, vagy akár maradandó károsodás nélkül felépülhessen a beteg. Semmi sem fontosabb az emberi életnél, ezért tájékozódjon az előjelekről, ismerje fel, vegye komolyan a tüneteket és azonnal hívja a 104-et, ha stroke-gyanús esettel találkozik, így megmentheti más vagy akár saját életét.

„Majd holnapra elmúlik. Biztosan csak elfeküdtem az oldalamat. Nem merek orvoshoz menni, biztosan csak átmeneti állapot, amúgy sincs rá időm" – és még sorolhatnánk a kifogásokat, melyekkel sokan meggyőzik magukat arról, hogy nincs semmi bajuk. Az ilyen és hasonló halogatások is hozzájárultak ahhoz, hogy a stroke ma már a harmadik leggyakoribb haláloknak számít a világon, pedig megfelelő prevencióval, a betegség megismertetésével és rizikófaktorok feltárásával az esetek 80%-a elkerülhető lenne.

„Előnyben" a társbetegségben szenvedők

Igaz, a stroke nem válogat és a fiatalokat sem kíméli, de vannak olyan rizikófaktorok, amelyek akár ötszörösére is megnövelhetik kialakulásának kockázatát. Ilyen betegség a pitvarfibrilláció, amely ma már népbetegségnek számít. A pitvarfibrilláció nem életveszélyes betegség, de nem szabad figyelmen kívül hagyni: egészséges életmóddal és súlyosabb esetekben vérhígító készítmények alkalmazásával csökkenthető a pitvarfibrilláció miatt bekövetkező stroke kockázata. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a terápiával való együttélés is sokkal kényelmesebb lett, mivel ma már léteznek olyan véralvadásgátló készítmények, amelyek napi rendszerességgel és állandó adagban, szájon át szedhetőek, ezáltal jelentősen megkönnyítve a terápia betartását a betegek számára. 

A stroke további, jól kezelhető kockázati tényezői a magas vérnyomás és a diabétesz. Az agyi érkatasztrófák közel felének a hátterében az elhanyagolt magas vérnyomás áll, de a koleszterinszint és a cukorbetegség is megnövelheti a stroke kialakulásának valószínűségét. Ezen betegségeket enyhébb esetben szintén egyszerű életmódváltással – megfelelő étrend kialakításával, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzésével, rendszeres mozgással és egészségügyi szűrővizsgálatokkal, valamint a stresszhelyzetek kerülésével – vissza lehet szorítani.

Előrehaladottabb betegség esetén azonban a megfelelő gyógyszerek –vérnyomáscsökkentők, valamint vércukor csökkentő és koleszterinszint-csökkentő készítmények – alkalmazása is szükséges.

5 percenként egy ember szélütést kap

A megelőzési lehetőségeken kívül fontos ismerni a stroke tüneteit, mivel a gyors segítség, egy 4,5 órán belül elkezdett vérrögoldó kezelés életet menthet:

  • Hirtelen fellépő féloldali végtaggyengeség (ernyedt kar, láb vagy bénulás az egyik testfélen).
  • Hirtelen kialakuló beszédértési vagy hangképzési zavar (afázia), szóformálási nehézség.
  • Arcfél-aszimmetria, a szájzug elmaradása mosolygáskor.
  • Hirtelen bekövetkező látászavar, kettőslátás, látótér kiesés, látásvesztés.
  • Hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, koordinációs zavarok.
  • A térérzékelés hirtelen elvesztése, memóriazavar.

A stroke kialakulása nem jár fájdalommal, emiatt hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a tünetek maguktól elmúlnak, amellyel a teljes, szövődmények nélküli felépülésünket veszélyeztetjük. Ezért fontos hogy tisztában legyünk az előjelekkel, és ha a stroke-nak csak a gyanúja is felmerül, azonnal hívjunk mentőt.

A szivvelastrokeellen.hu weboldalon további hasznos információk találhatók a szélütésről és a pitvarfibrillációról.

Hírdetés