A gyógypedagógiában is alkalmazzák a robottechnológiát

A gyógypedagógiában is alkalmazzák a robottechnológiát
Megjelenés: 2016.11.20
Innováció
Forrás: HIRADO.hu

A robotok ott vannak a járműiparban, a műtőben, a szórakoztatóiparban és a kórházi folyosókon is, de kiveszik részüket a tehetséggondozásból is.

A debreceni Agóra Tudományos Élményközpontban a látogatók bepillanthatnak a robotika rejtelmeibe. A tehetséges gyerekek hamar rájönnek, hogy a programozás és az építés nem ördögtől való tudomány. A robotokon keresztül játékosan és könnyen lehet tanulni. Miksztai-Réthey Brigitta és Mohai Katalin úgy döntöttek, hogy a gyógypedagógiában is kipróbálják a színes és jópofa, izgő-mozgó, zenélő, figyelemfelkeltő szerkezeteket.

Mohai Katalin az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai karának adjunktusa az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, kutatásuk fő célja annak feltárása, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekek esetében milyen lehetőségeket aknázhatnak ki robotokkal. Ezek az építőelemek az informatikával kombinálva sokat nyithatnak a gyerekeken. Nemcsak az intervencióban és a fejlesztésben, hanem a diagnosztikában is fontos szerep hárulhat rájuk. A szakember hozzátette, a súlyos, halmozottan sérült, mozgáskorlátozott, nem beszélő,  rosszul kommunikáló gyerekek esetében sok esetben a klasszikus pszichológiai gyógypedagógiai tesztekkel nem lehet bemérni, mire képesek valójában.

A robottechnikával azonban árnyalt és pontos képet kaphatnak a kutatók a gyermek állapotáról, képességeiről. A robotokat még most viszik be először a gyerekek közé, az infokommunikációs technológiai újítások egyre inkább megjelennek a gyógypedagógiában is.

A gyermekeknél nagyon fontos a felfedezésen, az élményen alapuló tanulás. A robotok építése és programozása során fejleszthető a gyermekek algoritmikus gondolkodása. Mindemellett az elkészült robotok kiválóan hatnak például a síkbeli és a térbeli tájékozódásra, ami nélkülözhetetlen a súlyosan mozgássérült gyermekek önállósodása során. A robotok programozása meglehetősen egyszerű, mégis sikerélményt ad azoknak is, akiknek az építkezés állapotuk miatt gondot okoz.

Miksztai-Réthey Brigitta az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai karának tanársegédje szavai szerint a Lego robotokat nemcsak a saját programnyelvükön, hanem az MIT által kifejlesztett Scratch nyelven is lehet programozni, ami egy nagyon egyszerű, gyerekeknek kifejlesztett nyelv, a kutatók céljaival megegyező összes tulajdonsággal rendelkezik. Tehát csillogó környezetet ad, amiben a gyerekek használhatják azokat a médiaelemeket, amelyektől számukra érdekes, izgalmas lesz a játék – magyarázta a műsorban.

A program magyarországi elterjesztésében az ELTE Informatikai Kara is kulcsszerepet vállalt, mert a magyar felület kialakítása mellett tananyagokat készítettek és vetélkedőket szerveznek Scratchmeccs néven.

A program nagyon egyszerű, ezért még az is 10 perc alatt működő játékot tud fejleszteni, aki sosem találkozott a programozási nyelvvel, emellett bonyolult szerkezeteket, például maguktól gondolkodó robotokat is lehet vele kezelni.

Hírdetés