Aktuális

2018-tól érkezhet a szociális diagnózis

A kormány azt tervezi, hogy 2018-tól bevezeti a szociális diagnózist, amely a rászorulók egyénre szabott segítségnyújtásához szükséges ‒ nyilatkozott Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Magyar Hírlapnak.

A napilap keddi számában közölt interjúban az államtitkár azt mondta, nincs “uniformizált megoldás”, személyre, egyéni szükségletekre szabott lehetőségeket érdemes biztosítani a rászorulóknak.

Ennek jegyében tervezik 2018-tól a szociális diagnózis felállítását, amelyben részletesen leírják, milyen szükségletei vannak az egyes érintetteknek, és ehhez igazítanák a számára kialakítandó szolgáltatáscsomagot. Ennek kidolgozása a család- és gyermekjóléti szolgálatok feladata lenne.

Átalakuló ágazati bérrendszer, több férőhely lesz egyházi kezelésben

Az államtitkár beszélt arról is, hogy 2013-hoz viszonyítva 2018-ra hatvankét százalékkal emelkedik az átlagbér az ágazatban, és átalakul a bérrendszer is. A fizetés egyre jobban tükrözi majd a tudást és a teljesítményt – fogalmazott.

Az egyházak szerepvállalásával kapcsolatban Czibere Károly jelezte: zajlanak az egyeztetések, 2017 elején kerülhetnek át egyes intézmények egyházi fenntartásba. Megjegyezte, hogy jelenleg a szakellátásban a férőhelyek egyhatoda van csak egyházi fenntartásban.

Olvasta már?